Linkovi

Žene imaju bolji osjet dodira od muškaraca


Odavno je poznato da slijepi ljudi imaju pojačan osjet dodira. Neuroznanstvenik Dan Goldreich s kanadskog Sveučilišta McMaster, proučavao je slijepe pacijente i ustanovio da slijepe žene imaju osjetljivije prste od slijepih muškaraca.

Ta je razlika postala kasnije očita i kod osoba s normalnim vidom. Kako bi provjerio ovo otkriće, Dan Goldreich je od svojih ispitanika zatražio da postave prste na komad plastike s vrlo tankim brazdama na površini.

"Na taj smo način otkrili da žene mogu osjetiti brazde koje su oko 0,2 milimetra manje od onih koje pod prstima osjete muškarci. To je značilo da žene, u prosjeku, imaju 10 posto profinjeniju taktilnu percepciju."

Nakon toga, otišao je i korak dalje: želio je saznati razlog zbog kojeg su vršci prstiju u žena osjetljiviji od onih u muškaraca. Počeo je proučavati prste i jednih i drugih. Saznao je da se dodir prenosi posebnim nervnim receptorima u koži na vrhovima prstiju i otkrio da svatko – bez obzira na veličinu prsta – ima otprilike isti broj takvih receptora.

"Ako netko ima manje prste, ne znači da ima i manje receptora za dodir – njihov broj bit će više-manje isti, ali će oni biti smješteni bliže jedni drugima. A to im omogućuje precizniji osjet. Zato uglavnom možemo opipati različite teksture preciznije pomoću vrhova prstiju nego pomoću, recimo, podlaktice. "

Dan Goldreich zaključuje da je u konačnici veličina prsta razlog zašto žene obično imaju osjetljivije prste – jer su im prsti i dlanovi manji. Sljedeći potez ovog znanstvenika je proučiti dlanove i prste djece. On pretpostavlja da i djeca imaju izoštreni osjet dodira, koji bi mogao postajati sve manje izražen kako ona odrastaju i ruke im postaju sve veće. Ova znanstvena studija objavljena je u stručnom časopisu Neuroscience.

XS
SM
MD
LG