Linkovi

Washington traži da banke kojima je pomogao lakše odobravaju zajmove


Nakon što su od države dobile milijarde dolara za sanaciju, američke banke sada su suočene sa sve većim pritiskom da ponovno počnu pozajmljivati novac. Banke vraćaju pozajmljena državna sredstva brže od očekivanja, a predsjednik Obama podsjeća direktore banaka da je sada njihov red da pomognu nacionalnoj ekonomiji. No, kako se 2009. godina približava svom kraju, neki analitičari upozoravaju da je bankovna kriza daleko od kraja.

Dok američke banke vraćaju državi milijarde dolara, predsjednik Obama sastao se nedavno s direktorima banaka i kazao im da je došlo vrijeme da državi vrate uslugu. "Nakon što su se oporavile uz pomoć američke vlade i poreskih obveznika, naše banke sada imaju veliku obvezu prema cilju šireg oporavka" - rekao je predsjednik Obama nakon nedavnog sastanka s čelnim bankarima.

Neki se pribojavaju da predsjednik Obama ima preveliko povjerenje u američki bankovni i financijski sektor. Ekonomist Martin Neil Baily, bivši savjetnik u administraciji predsjednika Billa Clintona, kaže da je vrhunac krize bankarskog sektora prošao, ali upozorava da kriza nije u potpunosti okončana.

Više od 130 američkih banaka propalo je u ovoj godini, najviše od 1992. Baily predviđa nove bankrote manjih, regionalnih banaka u 2010. godini kako na naplatu budu dolazili krediti za komercijalne nekretnine. "U sljedećoj godini dana doći će do smanjenja raspoloživosti kredita za male i srednje biznise" - rekao je Neil Baily.

Analitičari tvrde da je najveći problem visoka nezaposlenost koja slabi potražnju i čini banke neodlučnijima u izdavanju kredita.

No Richard Davis iz tvrtke US Bankcorp vidi situaciju drugačije: "Mi smo vjerojatno optimističniji od drugih poznavatelja prilika. S tim na umu mi dajemo kredite koliko god možemo jer to je pokretač našeg biznisa. Želimo izdavati dodatne kredite. Moramo pronaći način kako da dajemo kredite, ali i da ne ulazimo u velike rizike."

Dok neki ekonomisti prognoziraju daljnji oporavak 2010. godine Neil Baily kaže da je jedino sigurno da banke, vjerojatno, neće učiniti iste greške dva puta: "Prognoziranje je postalo preriskantno tako da ne želim previše ulaziti u to. Ne znamo točno što će se dogoditi, ali moguće je da ćemo u sljedećoj godini-dvije imati slab rast bruto društvenog proizvoda ili pak blokirani rast."

Neki kažu da je moguć ponovni povratak u recesiju. Ukoliko bi se to dogodilo Neil Baily smatra da bi onda država trebala reagirati još jednim paketom poticajnih mjera.

Administracija predsjednika Obame nada se međutim da to neće biti potrebno.

XS
SM
MD
LG