Linkovi

Zašećereni bezalkoholni napitci rizični za trudnice


Zašećerena bezalkoholna pića popularna su širom svijeta i redovito se konzumiraju i u bogatim i u siromašnim zemljama. Najnovije znanstvene studije pokazuju da bi šećer iz takvih pića mogao povećati rizik od dijabetesa kod žena u trudnoći.

U Sjedinjenim Državama, gotovo 20 posto svakodnevno konzumiranih kalorija dolazi iz pića. Istraživanja pokazuju da, u prosjeku, većina tih kalorija potječe iz slatkih bezalkoholnih pića. Znanstvenica Liwei Chen sa Sveučilišta Louisiana State kaže da pretjerani šećer predstavlja problem jer može dovesti do gojaznosti, kao i do bolesti koje mogu biti opasne po život, poput dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila.

Chen kaže da bi žene koje redovito konzumiraju pića s visokim postotkom šećera mogle imati povećani rizik od gestacijskog dijabetesa: "Gestacijski dijabetes posebna je bolest u žena koje nemaju dijabetes tipa 2 prije trudnoće, no imaju problema s preradom glukoze u tijelu tijekom trudnoće."

Nesposobnost normalnog probavljanja šećera nije samo problem za trudnice. To je problem i za bebu i predstavlja jedan od najvećih uzroka komplikacija prije i tijekom poroda.

Chen je analizirala podatke istraživanja provedenog na više od 13 tisuća žena, koje su ispitane o svojim prehrambenim navikama i konzumaciji pića. Nakon što su zatrudnjele, znanstvenici su im pratili zdravlje još oko desetak godina.

"Otkrili smo da su žene koje su imale običaj piti visoko zašećerana pića podložne puno većem riziku oboljenja od gestacijskog dijabetesa nego one koje su konzumirale vrlo male količine takvih pića," kaže Chen.

One koje su pile više, pile su oko pet slatkih pića tjedno, što je manje od jednog dnevno. Ta je brojka inače niža od prosjeka u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Međutim, konzumiranje čak i te količine u žena, i prije nego zatrudne, izlaže njih i njihovu novorođenčad riziku tijekom trudnoće.

"Dakle, i žene koje su zdrave prije trudnoće imaju veliku šansu da obole od dijabetesa za vrijeme trudnoće," kaže Chen.

Chen dodaje da mnoge čimbenike koji loše utječu po naše zdravlje ne možemo promijeniti, kao na primjer, predispoziciju za dijabetes, ukoliko ga je imao jedan od roditelja. No, kaže ona, prehrana je nešto što možemo promijeniti. A promjena prehrane može pomoći ženama da ostanu zdrave tijekom trudnoće.

Rezultati studije Liwei Chen objavljeni su u stručnom časopisu Diabetes Care.

XS
SM
MD
LG