Linkovi

Znatno smanjenje donacija zbog krize


Lanny Green stoji ispred jednog samoposluživanja u Arlingtonu, u Virdžiniji, nedaleko Washingtona. U ruci mu je zvono kojim poziva na doniranje novca za Vojsku spasa, dobrotvornu kršćansku organizaciju koja djeluje širom svijeta. Prikupljeni novac odlazi i siromašnima u regiji Washingtona.

"Ponosan sam na to što radim jer mislim da radim nešto dobro."

Lanny Green je nezaposlen i živi u jednom skloništu za beskućnike. Mnogi ‘zvonari’ pred američkim trgovinama su volonteri, no neki - poput Lannyja Greena - su i plaćeni za svoj trud. On kaže da se, tražeći posao, odlučio za Vojsku spasa jer tako ‘pomaže svojim sugrađanima’. Mnogi će Amerikanci ove blagdanske sezone dati dobrotvornu donaciju. No, prema anketi Crvenog križa, ipak manje nego prije.

Čak 20 posto Amerikanaca namjerava smanjiti veličinu svog dobrotvornog priloga. Lanny Green kaže da mu se neki prolaznici zbog toga čak i ispričavaju:

"Neki ljudi, koji inače daruju novac Vojsci spasa, kažu da su trenutno bez posla i da jednostavno nemaju novaca. A neki ubace samo kovanice. Ja im kažem da nije važno koliko daju, već da je važno da poklanjaju od srca."

Glasnogovornik Vojske spasa George Hood kaže da je u posljednje vrijeme znatno porasla potreba za dobrotvornim donacijama.

"Mnogi dugogodišnji donatori postali su ove godine - naši klijenti. Zato I primamo manje novca, jer je manje onih koji doniraju."

Vojska spasa ima i druge programe za pomoć siromašnima. Vojska spasa naime Ima i lanac vlastitih trgovina u kojima prodaje donirane predmete a zaradu poklanja raznim ustanovama – primjerice jednom centru za rehabilitaciju u Virdžiniji. Korist takvih trgovina je dvojaka - ljudi nižih primanja u njima kupuju jeftiniju robu, a zarada odlazi u dobrotvorene svrhe.

Takvim trgovinama uglavnom se donira odjeća. Prije, za boljih vremena, poklanjao se I namještaj, no danas – sve rijeđe. Vojska spasa pomaže i na druge načine – na primjer, pri plaćanju komunalnih troškova. Njen glasnogovornik George Hood kaže:

"Trenutno najviše strahujemo da nećemo imati dovoljno novca – što nam se dogodilo prošle godine. Bojimo se da u siječnju i veljači nećemo biti u prilici pomoći onima koji ne mogu platiti grijanje."

Međutim, za Vojsku spasa i druge dobrotvorne organizacije ima i pozitivnih vijesti. Jedna anketa pokazuje da gotovo 75 posto Amerikanaca namjerava povećati svoje novčane donacije čim ekonomija krene na bolje.

Inače, kada je ekonomija ‘dobra’, Amerikanci godišnje u dobrotvorne svrhe daruju oko 300 milijardi dolara.

bk

XS
SM
MD
LG