Linkovi

Američka vlada isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara


Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 milijuna dolara, piše današnji New York Times. Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koja uključuje više stotina tisuća američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih skupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država.

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu nad kojim od 1887. godine skrbi američko Ministarstvo za prirodne resurse. Indijanci također tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.

U sklopu nagodbe vlada će podijeliti milijardu i 400 milijuna dolara za nekih 300 tisuća američkih Indijanaca kako bi se riješila ranija, a i buduća potraživanja. Preostale dvije milijarde dolara otići će u poseban fond za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta što su ga izgubile prijašnje generacije. Kako piše New York Times, nagodbu treba odobriti Kongres.

Christian Science Monitor, kao i svi američki mediji, pozorno prati optužbe o preljubu čuvenog golfera Tigera Woodsa. Skandal koji je izbio u javnost prije više od tjedan dana svakim danom dobiva sve veće razmjere, no Woods do jučer nije izgubio niti jedan sponzorski ugovor. Proizvođač sportskih napitaka, tvrtka Gatorade, objavila je da više neće proizvoditi piće Tiger Focus. Gatorade navodi da je takva odluka donesena još prije izbijanja Woodsovog preljubničkog skandala.

Pitanje je koliko će američkih kompanija otkazati Woodsu suradnju. Naime, do sada je čak devet djevojaka objavilo da su imale seksualne veze s oženjenim Woodsom, a jučer su svi svjetski mediji javili da je i njegova punica završila u bolnici na Floridi. S ovakvom vrstom publiciteta vjerojatno je da će Tiger Woods, najbolje plaćeni sportaš na svijetu, pretrpjeti značajnu materijalnu štetu.

XS
SM
MD
LG