Linkovi

Američka feministica Sakena Yacoobi pomaže ženama u Afganistanu


Afganistanske žene znatno su uznapredovale otkada je, prije osam godina, vojnom akcijom koju su predvodile američke snage, svrgnut talibanski režim. Žene sada predstavljaju jednu četvrtinu svih zakonodavaca u parlamentu ove zemlje. No, životi mnogih Afganistanki i dalje su vrlo teški. Talibanski militanti nekada napadaju žene i djevojke na putu u školu ili na posao, a siromaštvo i nerauzmjevanje odnose svoj danak.

Carolyn Weaver donosi profil jedne afganistanske žene koja to želi promjeniti tako što obrazovanje i zdravstvenu zaštitu čini dostupnima tisućama žena, djece i muškaraca u svojoj domovini.

1992. godine, afganistanska imigrantica Sakena Yacoobi vrlo je lijepo živjela u Sjedinjenim Drzavama; predavala je na jednom sveučilištu u Detroitu, u Michiganu. A onda je posjetila afganistanski izbjeglički logor u Pakistanu, i upoznala žene i djevojčice koje doslovno nisu imale ništa. "Bile su neobrazovane. Sve su zajedno bile potrpane u šator u ovom izbjegličkom logoru” - prisjeća se gospođa Yacoobi.

Nedugo nakon tog posjeta, osnovala je Afganistanski obrazovni institut, najprije u izbjegličkim kampovima, a kasnije i u samom Afganistanu. U sedam godina od pada talibanskog režima, institut je sudjelovao u radu 150 različitih obrazovnih i zdravstvenih centara širom Afganistana.

U učionicama i klinikama te institucije, obrazuju se učitelji i doktori, žene uče nove vještine koje će im pomoći u pronalaženju posla, djeca uče čitati i pisati. Gospođa Yacoobi kaže da se također pokušava izboriti za osnovne zdravstvene usluge za žene i djecu: "U Afganistnau žene i djeca najviše pate. Kada sam ja bila dijete, vidjela sam i sama te patnje. Oko polovice trudnica umiralo je pri porodu, jer nije bilo valjanih zdravstvenih ustanova za njih, a niti doktora, ni ljekova.”

Sakena Yacoobi riskirala je i sama svoj život, kada je devedesetih godina osnovala niz škola u domovima, nakon što su talibani zabranili obrazovanje za djevojčice. Danas, njoj još uvijek prijeti opasnost od militantnih talibana, kao što je prošlogodišnji napad na skupinu djevojčica.

Gospođa Yacoobi kaže da njena organizacija radi na tome da unaprijed spriječi bilo kakve kritike, tako što u svoj rad uključuje i muškarce, kao što je slučaj s jednom radionicom kojoj je tema bila rasprava o ženama u Kuranu: "I kada naiđemo na citat iz Ku`rana u kome se kaže da su muškarci i žene jednaki, i da ih je Bog stvorio jednakima, kako onda bilo koji vjerski vođa može bilo što reći na takav citat. Oni šute i slušaju i uče. I, nadam se, mjenjaju način na koji misle.”

Sakena Yacoobi nedavno je dobila nagradu Henry R. Kravis u vrijednosti od četvrt milijuna dolara za rad svoje organizacije. Kaže da svakog dana vidi utjecaj koje obrazovanje ima i da joj to daje snage da nastavi sa svojim radom, a uz pomoć sredstava koja su joj dodjeljena, ona vjeruje da će tisuće i tisuće žena sada imati priliku da postanu čelnice u svojim zajednicama.


XS
SM
MD
LG