Linkovi

Motown Records proslavila 50. godišnjicu novim albumom soul antologije, Fantology


Slaveći svoju 50. godišnjicu, diskografska kuća Motown Records, koja je producirala neke od najvećih hitova soul glazbe, izdala je album sa skladbama koje obožavatelji ovog zvuka najviše vole.

Antologije Motowna zaštitni su znak ove diskografske kuće, otkada ju je, sa zajmom od 800 dolara, tekstopisac Berry Gordy osnovao u Detroitu, u saveznoj državi Michigan 1959. godine.No, nikada u svojoj 50-godišnjoj povijesti, ova diskografska kuća, nije izdala album sa pjesmama za koje su glasali sami obožavatelji. Ove su godine obožavatelji mogli glasali za svojih omiljenih pet pjesama od 100 ponuđenih naslova.

Rezultat je album pod naslovom Fantology, koji sadrži 45 pjesama, poredanih po broju dobivenih glasova.Sastav The Temptations na albumu ima čak pet pjesama, uključujući i Papa Was a Rolling Stone, na 10-om mjestu.Na devetom mjestu je skladba ABC, sastava Jackson 5.

Ta je skladba jedna od tri sastava Jackson 5, koja se našla na ovom albumu. Glasovanje obožavatelja je pokazalo da im je sastav Jackson 5 omiljeni izvođač ove izdavačke kuće.Pjevač Marvin Gaye ima najviše skladbi na ovom albumu, od kojih su se čak četiri našle među prvih 10.Njegov duet sa Tammi Terrell, “Ain’t No Mountain High Enough”, našao se na osmom mjestu, dok je skladba “I heard It Through the Grapevine” na sedmom mjestu.Stevie Wonder imao je samo 11 godina kada se 1961. pridružio ovoj diskografskoj kući.Njegov hit Superstition nalazi se na šestom mjestu.

Stevie Wonder, čije su se tri pjesme našle na ovom albumu, u društvu je Smokeyja Robinsona i sastava The Miracles, koji imaju isti broj pjesama.Skladba “The Tracks of My Tears”, sastava The Miracles nalazi se na petom mjestu. Na četvrtom, ponovno Temptations, i skladba Just My Imagination, dok je Marvin Gaye i skladba Lets Get It On, na trećem, a njegova “Whats Going On” na drugom.Obožavatelji su izabrali su The Temptations i pjesmu “My Girl” za najbolju Motown pjesmu svih vremena.

XS
SM
MD
LG