Linkovi

Indija želi nastaviti s bliskim vezama koje su uspostavljene za mandata predsjednika Georgea W. Busha


U posjet Washingtonu stigao je indijski premijer Manmohan Singh. Kako javlja novinar Glasa Amerike, Ravi Khanna, New Delhi želi nastaviti snažne veze sa Sjedinjenim Državama koje su uspostavljene za mandata bivšeg predsjednika Georgea Busha.

Indijska veleposlanica u Washingtonu Meera Shankar naglasila je da je njezinoj zemlji, osim trgovinskih i gospodarskih odnosa, vrlo stalo i do suradnje na planu borbe protiv međunarodnog terorizma.

"Razgovarat će se o sigurnosnim, ekonomskim, političkim i razvojnim pitanjima. Tu su i regionalni problemi, o kojima obje zemlje imaju svoja mišljenja i ovo je prilika da se ona iznesu" - rekla je gospođa Shankar.

Indija također ima interes da Sjedinjene Države s uspjehom okončaju misiju u Afganistanu. Tu su naravno i globalni prioriteti poput zajedničkih napora u zaustavljanju klimatskih promjena i sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja.

Visoki dužnosnik američke diplomacije William Burns izjavio je da predsjednik Obama vidi buduću američko-indijsku suradnju kao zajednički rad na poboljšanju situacije u svijetu, koja nije ograničena na politiku: "Američki i indijski znanstvenici zajedno se hvataju u koštac s ekološkim problemima svijeta. Liječnici iz obje zemlje surađuju u razvoju novih lijekova. Takva suradnja postoji i kada je riječ o američkim i indijskim inženjerima, pedagozima, poduzetnicima."

Indijski analitičari primjećuju da njihovu vladu brine američki sve jači oslonac na Pakistan, u borbi protiv talibana, kao i nedavni poziv predsjednika Obame Kini da preuzme aktivniju ulogu u regiji Južne Azije. Primjerice, u zajedničkoj izjavi američkog i kineskog predsjednika, objavljenoj na kraju prošlotjednog posjeta Baracka Obame Kini, kaže se da Washington želi da Kina promiče mir između Indije i Pakistana. Indija se u prošlosti i vojno sukobljavala i s Pakistanom i s Kinom, a indijska je diplomacija upozorila da Kina održava vrlo bliske odnose s Pakistanom.

Indijski analitičar Raja Mohan, koji radi u Knjižnici američkog Kongresa u Washingtonu, kaže da u Americi 'postoji sklonost da se na Južnu Aziju gleda iz perspektive Kine', što – tvrdi on – 'nije dobro'. Raja Mohan također smatra da Washington želi ograničiti ulogu Indije u Afganistanu, zbog toga što se takvoj indijskoj aktivnosti protivi Pakistan. 'To je slučaj i kada je riječ o indijskoj pomoći razvoju Afganistana, kao i njezinoj pomoći u borbi protiv terorizma' – tvrdi ovaj analitičar indijske vanjske politike.

Teresita Schaffer iz washingtonskog Centra za strateška i međunarodna istraživanja objašnjava indijske interese ovako: "New Delhi jako brine mogućnost da će se Sjedinjene Države u jednom trenutku naprasno napustiti Afganistan, u kojem bi tada ojačao utjecaj Pakistana. Indija smatra da bi to poremetilo ravnotežu u cijeloj regiji."

Ashley Tellis iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir kaže da će indijski premijer Singh za vrijeme svojih razgovora sa američkim čelnicima 'potegnuti' pitanje je li Washington spreman boriti se protiv svih terorističkih grupa, ili samo protiv onih koje su prijetnja američkim interesima. Inače, američki i indijski analitičari očekuju da će osim ekonomije i terorizma, na dnevnom redu susreta Obama-Singh biti i razlike dviju zemalja na planu klimatskih promjena i međunarodne trgovine.

XS
SM
MD
LG