Linkovi

Nove preporuke o mamografiji izazivaju protivljenje među liječnicima, ženama i strukovnim udrugama


Jedna američka vladina radna skupina objavila je nove smjernice o tome kako često bi žene trebale ići na pregled mamografijom u svrhu ranog otkrivanja raka dojke. Većina žena - kaže ta radna grupa - trebala bi se početi kontrolirati mamografijom nakon 50. a ne kako je ranije bilo preporučano nakon 40. godine života. Rezultat: kontroverza jer se s novim smjernicama ne slažu ni mnogi liječnici niti mnoge žene.

Nancy Gaul, koja je preživjela rak dojke, negoduje zbog novih vladinih smjernica o početku rutinskog mamografiranja žena od pedesete, a ne četrdesete godine života: "Šokirana sam. Jer da ja nisam napravila mamogram sa četrdeset danas me ne bi bilo."

Mamogramima se pripisuje zasluga za djelomično smanjenje smrtnost od raka dojke. No radna grupa kaže da će nove preporuke ženama više koristiti – smanjit će se nepotrebne dijagnostičke pretrage i bolne biopsije te smanjiti izloženost zračenju.

Dr. Diana Petitti članica je radne grupe: "Kada screening počne u razdoblju od 40. do 49. godine, koristi su manje, a lažno pozitivnih rezultata je više nego kad se počne testirati u starijoj dobi."

Razlog tome je da je tkivo dojke kod mlađih žena gušće te je i otkrivanje tumora u njima teže.

Radna grupa također preporuča rjeđe ponavljanje testiranja - svake dvije godine za većinu žena nakon pedesete umjesto svake godine nakon četrdesete. "Screening svake dvije godine hvata većinu korisnih aspekata u smislu smanjenja mortaliteta, smanjujući istodobno štetnost prečestog provođenja te pretrage," kaže Petitti.

Dr. Susan Love je specijalistica za rak dojke: "Ne treba koristiti test koji ne funkcionira i rizičan je. Treba naći nešto što stvarno funkcionira. Ili otkriti uzrok raka dojke i ukloniti ga." Doktorica Love kaže da mamografija nikad nije pokazala da otkriva rak dojke u značajnom broju žena mlađih od pedeset godina.

Specijalisti su, međutim, podijeljeni oko onog dijela novih smjernica koje preporučaju da liječnici prestanu podučavati žene kako da dodirom same kontroliraju svoje dojke.

Dr. Marissa Weiss kaže da će nastaviti preporučati svojim pacijenticama da idu jednom godišnje na mamografiju, počevši sa četrdesetom godinom: "Stvarnost je da je rak dojke najčešći rak kod žena. A mamografija je jedina pretraga koja se dokazala da spašava živote. Dakle, mislim da ove nove smjernice nisu poboljšanje situacije nego zanemarivanje žena."

Strukovne organizacije, poput Američke udruge za rak, isto se ne slažu s novim smjernicama. Udruga kaže da je pregledala iste podatke kao i radna grupa, plus one koje radna grupa nije razmatrala, te da će nastaviti preporučati redovito mamografiranje od četrdesete godine života.

XS
SM
MD
LG