Linkovi

Približavanje stavova na planu klimatskih promjena - najznačajniji rezultat summita u Pekingu


Stručnjaci za američko-kineske odnose tvrde da je za ovotjednog boravka predsjednika Barack Obame u Pekingu i Šangaju ostvaren priličan napredak u odnosima, pogotovo na području zajedničkih napora u borbi protiv klimatskih promjena. No, predsjednikov su posjet Kini u Sjedinjenim Državama pratile i kritike, pogotovo zbog toga što je kineska strana uspjela ograničiti njegove kontakte s građanima.

Kritičari zamjeraju predsjedniku Obami zbog toga što je – kako tvrde – dopustio domaćinima da u potpunosti kontroliraju dnevni red posjeta. Zbog toga, američki predsjednik nije imao priliku izravno se obratiti kineskoj javnosti. Jer, kada se predsjednik Obama susreo sa studentima u Šangaju, nacionalna televizija nije prenosila taj događaj, a publika je bila pomno odabrana. Također, predsjednik Obama i njegov kolega Hu Jintao su po završetku svojih sastanaka samo pročitali zajedničke izjave o posjetu, ali nisu odgovarali na pitanja okupljenih novinara. Zamjenik šefa kineske diplomacije He Yafei kaže da je program posjeta bio unaprijed dogovoren.

Ovaj kineski dužnosnik tvrdi da se ne mogu uspoređivati posjet predsjednika Obame s posjetima Kini njegovih prethodnika, Clintona i Busha, odnosno kada su kontakti s građanima bili izravni, a kada ne. Savjetnik predsjednika Obame, David Axelrod kaže da se susret sa studentima u Šangaju može vidjeti na web stranicama Bijele kuće. Predsjednik je tada, kaže Axelrod, govorio i o osjetljivim pitanjima kao što su ljudska prava: "Neke se stvari ne mogu promijeniti preko noći. Međutim, činjenica jest da je predsjednik govorio o pitanjima koja se tiču naših nacionalnih vrijednosti. Siguran sam da će to ostati u sjećanju kineskoj publici."

Dvojica su predsjednika razgovarala o gospodarskoj suradnji, regionalnim problemima poput Sjeverne Koreje i Irana kao i o zajedničkim naporima u sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja.

Yang Fuqiang, direktor kineske podružnice međunarodne ekološke organizacije World Wild Fund, kaže da je posebno zadovoljan kinesko-američkim stajalištem u vezi s klimatskim promjenama. Dodaje da je vrlo optimističan, odnosno da 'takav, pozitivan sadržaj zajedničke izjave dvojice predsjednika nije očekivao'.

Ekološki elementi zajedničke izjave odnose se na ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova, zajednička istraživanja na planu energetike kako bi se pronašli izvori koji manje zagađuju okoliš te zajednička proizvodnja automobila na struju.

O rezultatu tek okončani američko-kineskih pregovora stručnjak za Kinu Richard Suttmeier, koji predaje na Sveučilištu Oregon, kaže: "Ako proanalizirate zajedničku izjavu dvojice predsjednika, vidite da je u vezi s velikim problemima – poput klime i energetike – postignuto, zapravo, vrlo mnogo."

Izjava, dodaje Richard Suttmeier, pokazuje da su dva najveća svjetska zagađivača – Amerika i Kina – odlučna da se ozbiljno angažiraju u zaustavljanju globalnog zatopljenja. Ovakav ishod susreta Obama-Hu imat će vjerojatno utjecaja i na rezultate međunarodne konferencije o klimi koja se sljedeći mjesec održava u Kopenhagenu, nada se Yang Fuqiang iz organizacije World Wild Fund.

XS
SM
MD
LG