Linkovi

Nakon tri godine suša, u Kaliforniji ugroženi i grad i selo i priroda


Police američkih samoposluživanja pune su cijele godine voćem i povrćem iz Kalifornije. Njihovo uzgajanje u suhoj kalifornijskoj klimi i tlu zahtjeva puno vode i farmeri se za taj dragocjeni resurs moraju nadmetati sa sve većim brojem gradskog stanovništva. Da stvari budu još gore, isti izvor vode važan je i za život nekih ugroženih ribljih vrsta. Nakon tri godine suše situacija je za sve postala krizna.

Farma Joea Del Bosquea u plodnoj je dolini oko 200 klometara jugoistočno do San Francisca. Dinje s njegove farme prodaju se u trgovinama diljem Sjedinjenih Država. Ali ove godine, kaže on, morao je smanjiti proizvodnju: "Svi smo ovdje ove godine bili na to primorani, uzgajamo tek toliko da preživimo."

Del Bosque kaže da je ono malo vode koliko mu stoji na raspolaganju rezervirano za njegove bademe i šparoge. Iako je nedavno postavio kapljični sustav navodnjavanja, koji ga je koštao oko 150 tisuća dolara, pola njegove farme ostalo je neobrađeno, jer ove godine nema vode.

Ista se priča čuje u cijelom području kalifornijske Central Valley. Na desetke tisuća hektara zemlje leži neobrađeno i na desetke tisuća radnika je nezaposleno, kaže Mike Wade, direktor neprofitne obrazovne organizacije California Farm Water Coalition: "Teško je vidjeti ljude koji hrane zemlju i svijet svojim proizvodima kako sami stoje u redovima za hranu."

Gradsko stanovništvo južne Kalifornije pod obveznim je restrikcijama za upotrebu vode, a i računi za vodu su poskupjeli.

Suša je jedan od razloga za nestašicu vode. Drugi problem je činjenica da kalifornijske farme i gradska središta vodu dobivaju iz delte rijeka Sacramento i San Joaquin, istočno od San Francisca, područja koje je i vazno stanište za stotine vrsta biljaka i životinja, kaže Cynthia Koehler, odvjetnica u Environmental Defense Fund, organizaciji za zaštitu okoliša: "Najveći je to estuarij na zapadnoj obali, često ga zovu kalifornijski Serengeti."

Koehler i drugi aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da je eko-sustav delte na rubu propasti, a to je habitat za nekoliko vrsta riba čija populacija se drastično smanjila zadnjih godina, uključujući i ekonomski značajne losose i pastrve.

U potezu koji problem ističe, ali mu i pridodaje, savezna je vlada prije godinu dana donijela odluku da Kalifornija mora smanjiti potrošnju vode iz delte kako bi se zaštitila još jedna ugrožena riblja vrsta – lokalni gavun.

Farmer Del Bosque kaže da su savezne regulacije za zaštitu okoliša veliki faktor u ovogodišnjoj nestašici vode: "Kako mi to vidimo – prirodna suša predstavlja dvije trećine problema, a jednu trećinu – regulatorna suša."

U veljači, kad je suša još jače zaprijetila, guverner Schwarzenegger je proglasio izvanredno stanje. U listopadu sazvao je posebno zasjedanje državnog zakonodavstva za razmatranje krizne situacije s vodom.

Jeffrey Kightlinger upravitelj je agencije Metropolitan Water District koja vodom snabdjeva 19 milijuna ljudi u južnoj Kaliforniji. Mnogi su bili skeptični, kaže on, da će državno zakonodavstvo moći bilo što postići: "Ni o mnogim drugim važnim pitanjima nismo se mogli složiti, a problem vode besumnje je uvijek kontroverzno pitanje."

Unatoč suprotstavljenim zahtjevima farmera, gradskog stanovništva i ekologa, zakonodavci su uspjeli sastaviti paket novih mjera. Odvjetnica Cynthia Koehler pozdravlja jednu od njih koja je nedavno prenijeta i u zakon. O količini vode potrebnoj delti za održavanje zdravog eko-sustava bit će od sada odlučivano na državnoj razini: "Neće to biti vraćanje na sredinu 19. pa ni na sredinu 20. stoljeća, ali ono što nismo imali posljednjih 30 – 40 godina, to je održivo upravljanje vodom, jedan održivi pristup problemu."

Prema novom zakonu, kaže Cynthia Koehler, i zaštita eko-sustava i snabdjevanje vodom bit će dva jednako važna cilja.

Jedan drugi upravo potpisani zakon tražit će od glasača da se iduće godine izjasne o tome žele li prodaju obveznica u visini od 11 milijardi dolara za gradnju brana i kanala.

Jeffrey Kightlinger, iz Metropolitan Water District, kaže da je nova infrastruktura prijeko potrebna: "Bilježimo dramatični porast stanovništva. Država sada ima 38 milijuna, a nismo u vodu ulagali još od ranih 70-ih godina."

Neke skupine za zaštitu okoliša planiraju kampanju protiv obveznica jer se ne slažu s idejom trošenja milijardi dolara za skretanje još veće količine vode iz delte. Razočarani su i time što novi zakoni od gradskog stanovništva zahtjevaju redukciju potrošnje za 20 posto, a farmere, ako to ne učine, ne čekaju nikakve kazne.

Mnogi, međutim, na obje strane, mišljenja su da mjere predstavljaju korak naprijed. Ali nitko ne misli da će to donijeti kraj kalifornijskim mukama s vodom.

Čak i ako bude usvojen program obveznica, farmer Joe Del Bosque ističe: "Ti projekti neće početi još četiri, šest godina, a nama pomoć treba sada, za iduću godinu."

A ako suša potraje još godinu dana, dodaje on, nije izvjesno da će moći opstati u svom poslu.

XS
SM
MD
LG