Linkovi

Više od četiri godine nakon Katrine, u New Orleansu vidljivi znaci napretka


Više od četiri godine nakon razarajuće poplave uzrokovane uraganom Katrina, New Orleans pokazuje znakove oporavka. Iako gradsko stanovništvo brojčano nije isto kao prije Katrine, u grad redovito pristiže novac za obnovu, a turizam buja. U dizajnu kuća vidljive su neke inovacije koje bi ih trebale štititi od uragana. Njihovu gradnju financira jedan slavni filmski glumac.

U siromašnoj njuorlinškoj četvrti Lower Ninth Ward, jednom od poplavom najrazorenijih područja nakon Katrine, mogu se vidjeti slikoviti i intrigantni spomenici napretka – nove kuće izgrađene pored nedavno učvršćenog nasipa. Ta su zdanja poznata kao kuće Brada Pitta, jer je novac za njihovu izgradnju stigao iz dobrotvorne zaklade ovog glumca.

Trenutno je dovršeno 20-ak kuća, a plan zaklade je pružiti dom za ukupno 150 obitelji. Arhitekti su im željeli dati veseli izgled, ugodan za oko, ali istovremeno stvoriti i funkcionalan dizajn, udoban za život. U gradnji je predviđena zaštita od uraganskih vjetrova i poplava, s ekološki održivim izvorom energije: solarne ploče trebale bi priskrbiti velik dio električne energije potrebne prosječnom domaćinstvu. Colin Foots stanar jedne od novo-izgrađenih kuća podignutih tri metra od zemlje, vjeruje da će ona moći izdržati svaki uragan koji bi se mogao pojaviti na ovom području:

"Vidite ovo ovdje? To je beton, i sve ovo s vanjske strane također je beton."

Kuća pored nije povišena, no – kako kaže Colin Foots – i ona se može oduprijeti oluji:

"Ova kuća pluta. Sagrađena je na čamcu. Meni se osobno ne sviđa, izgleda kao obična kuća, no može pretrpiti valove od preko tri i pol metra."

Iako je većina ostataka ruševina već odavno raščišćena, u 9. okrugu New Orleansa još je mnogo napuštenih kuća, kao i zemljišta na kojima su nekada stajale kuće. ‘Kuće Brada Pitta’ nalaze se u samo malom dijelu ovog okruga, ali one za lokalno stanovništvo predstavljaju model održivih domaćinstava, kao i nadu da će se ovo područje u nadolazećim godinama vratiti svojoj živosti prije Katrine.

Nade New Orleansa podižu i brojni turisti i posjetitelji iz svih krajeva svijeta koji ovdje dolaze potrošiti svoj novac i time pružiti podršku gradu. Oni su mnogo pomogli, kaže direktorica Informacijskog centra za područje New Orleansa, Allison Plyer:

"Priljev iz cijele Amerike u smislu podrške New Orleansu sve ovo vrijeme nevjerojatno nam je važan. Nemjerljivo je koliko je volontera pristiglo pomoći pri gradnji kuća, te pri sakupljanju novca za grad."

Privatni i vladini fondovi za oporavak pomogli su da New Orleans preživi recesiju bolje od ostalih gradova u zemlji. Allison Plyer kaže da je stopa neuposlenosti u New Orleansu oko dva posto niža od nacionalnog prosjeka. Trenutna populacija grada iznosi oko 77 posto one prije Katrine, kaže Allison Plyer, ali dodaje da će dugoročni oporavak ovisiti o razvoju dobara koja su oduvijek podržavala gradsko gospodarstvo:

"U New Orleansu treba izgraditi prometnu infrastrukturu, poput luke i željeznice. Zbog toga je on i nastao. Rijeka Mississippi glavni je vodeni put za ogromni dio Sjedinjenih Država."

New Orleans još treba prevladati mnogo problema. No, u posljednjih nekoliko godina već je mnogo postigao, a njegovi su žitelji više nego spremni vratiti se dobrim vremenima, ili kako to Njuorlinčani na svom jedinstvenom dijalektu francuskog kažu, "le bon temps."

XS
SM
MD
LG