Linkovi

Obama u Šangaju: "Slobodan protok informacija zemlju čini snažnijom"


Predsjednik Obama je u Šangaju odgovarao na pitanja kineskih studenata licem u lice, ali i preko Interneta. U zemlji gdje vlada blokira društvene web stranice poput Twittera, američki je predsjednik govorio o tome da slobodan protok informacija čini neku zemlju snažnijom. “To je zato što građani mogu na taj način svoju vladu držati odgovornom, mogu početi razmišljati bez upliva vlasti, mogu ponuditi nove ideje, ohrabriti kreativnost…tako da sam ja oduvijek bio veliki pristaša korištenja Interneta”.

Predsjednik Obama je izjavio da američko-kineska prošlost ne bi trebala utjecati na budućnost. “Naš odnos nije bez neslaganja i poteškoća, ali shvaćanje da moramo imati neprijateljski odnos nije predodređen”.

Ipak, američki predsjednik se nije libio govoriti o neslaganjima, uključivši i poštivanje ljudskih prava. “Vjerujemo das u slobode izražavanja i prkaticiranja religije te pristup informacijama uz političko sudjelovanje – univerzalna prava svakog čovjeka.”

Predstavnici Bijele kuće kažu da je predsjednik želio da pitanja budu neposredna i njegov razgovor sa studentima da bude slobodan dijalog. Dva je puta upitan da objasni zbog čega je dobio Nobelovu nagradu za mir? Barack Obama je objasnio kako smatra da je ta nagrada više simbol promjenama u pristupu rješavanja svjetskih pitanja.

XS
SM
MD
LG