Linkovi

U Daytonu, Ohio, održan međunarodni skup o trgovini ljudima


Američko Državno tajništvo predviđa da preko međunarodnih granica godišnje pređe oko 800 tisuća žrtava trgovine ljudima. Za mnoge od njih odredište su Sjedinjene Države, gdje bivaju zatočene u uvjetima koje mnogi aktivisti za ljudska prava nazivaju modernom vrstom ropstva. Neki od tih aktivista sudjelovali su u radu dvodnevne konferencije Human Rights Accords, održane u Daytonu, u saveznoj državi Ohio, koja je za cilj imala prosvjećivanje javnosti o problemima s kojima su sučeljene žrtve trgovine ljudima. Dok se održavala konferencija ovaj tjedan, američki organi gonjenja proveli su kampanju protiv trgovine ljudima diljem zemlje.

Izvještava Kane Farabaugh.

Sharla Musahib vidjela je transformaciju Dubaija iz malog gradića u jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova na Srednjem istoku. Ovaj rast u Dubai je doveo mnoge stanovnike iz siromašnijih krajeva u potrazi za poslom. Musabih kaže da je isto to privuklo i mnoge kriminalce koji svoje žrtve traže u tamnom podzemlju trgovine ljudima: "Mnoge žene žrtve dolaze iz ruralnih područja, gdje ovi posrednici odlaze i obećaju im odlične poslove."

No, kaže ona, ti odlični poslovi često su ustvari prisilni rad i prostitucija. Musahib, često bez ičije pomoći, predvodila je pokret koji se bori za prava žrtava trgovine ljudima u Dubaiju. Njen je posao postao znatno otežan, kako se stanovništvo ovog grada sve više povećavalo. Njen rad privukao je neželjenu pažnju u Dubaiju i ona sada živi u Sjedinjenim Državama. "Mislim da sam bila vrlo glasna u mom zalaganju za žrtve trgovine ljudima, i govorila istinu o onom što se stvarno događa, pa su me doslovno prisilili da odem, a potom ocrnili u medijima" - rekla je Sharla Musabhib.

Neka od svojih iskustava Sharla Musahib je podijelila s pripadnicima policijskih snaga i socijalnim radnicima koji su se okupili u Daytonu na konferenciji o trgovini ljudima. Direktor programa za ljudska prava pri Sveučilištu Dayton, Mark Ensalaco, kaže da je jedan od ciljeva ove konferencije skretanje pažnje na ovaj problem u Sjedinjenim Državama: "Bilo bi vrlo pogrešno da mi Amerikanci mislimo kako je kriminalna trgovina ljudima, ili moderno ropstvo, problem samo trećeg svijeta. Ovaj je problem prisutan svuda, uključujući i Sjedinjene Države."

Projekt Polaris, jedna od najvećih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima u Sjedinjenim Državama, predviđa da svake godine u Ameriku stigne oko 17 i pol tisuća stranih državljana koji su žrtve trgovine ljudima. Navodi se da je čak 244 tisuće mladih Amerikanaca također izloženo eksploataciji.

Kako bi se nosili sa ovim sve raširenijim problemom, kaže gospodin Ensalaco, Savezni istražni ured FBI je prošlog mjeseca započeo operaciju Cross Country IV, za borbu protiv ovog problema diljem Sjedinjenih Država. Gospodin Ensalaco dodaje da su u ovoj akciji dosad uhićeni deseci svodnika, te oslobođeno više od 50 osoba koje su bile držane kao tzv. "seksualno roblje".

Mnoge žrtve u saveznoj državi Ohio bile su djeca mlađa od 10 godina. Ova nedavna uhićenja ukazuju, kaže on, da trgovina ljudima nije samo međunarodni problem, već da se događa i u Sjedinjenim Državama, i da utječe na svaku zajednicu u ovoj zemlji.

Mark Ensalaco se nada da je ova konferencija prva od mnogih koje će pomoći u obrazovanju javnosti, kao i organa gonjenja, da se ostvari cilj okončavanja trgovine ljudima.


XS
SM
MD
LG