Linkovi

Kancelarka Angela Merkel zahvalila Mihailu Gorbačovu zbog toga što je 1989. 'omogućio mirne političke promjene'


Njemačka kancelarka Angela Merkel i službeno je zahvalila bivšem sovjetskom vođi Mihailu Gorbačovu što je dopustio da se u miru odviju političke promjene koje su, prije dvadeset godina, dovele do pada Berlinskog zida, ujedinjenja Njemačke i kraja hladnog rata.

U društvu s Mihailom Gorbačovom i Lechom Walesom – bivšim predsjednikom Poljske koji je početkom osamdesetih svojim radničkim buntom 'načeo' komunizam – njemačka je kancelarka govorila na svečanom obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida, nazvanom 'Festival slobode'. 'Vi ste sve ovo učinili mogućim' – rekla je njemačka čelnica, okrenuvši se prema Mihailu Gorbačovu, ispred stotina tisuća Berlinčana i gostiju iz niza zemalja.

Njemačka je kancelarka govorila u blizini mosta Bornholmer, prvog graničnog prijelaza između tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke koji je bio otvoren te noći 9. studenog 1989.

Kasnije, dok su deseci tisuća Nijemaca, zajedno s bivšim i sadašnjim svjetskim čelnicima, ignorirali hladnu i upornu kišu da bi proslavili 20. obljetnicu pada Berlinskog zida, kancelarka Angela Merkel je, s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim i drugim svjetskim čelnicima prošla kroz Brandenburška vrata, svojedobni granični prijelaz između Zapada i Istoka.

Tisuću blokova od spužve, uobličenih poput betonskih blokova starog zida, postavljeno je kao domine putem srušenog zida. Spužvasti blokovi, oslikani grafitijima, kao što je bio i zid na strani Zapadnog Berlina, ceremonijalno su srušeni sinoć uz ogroman vatromet.

Okupljena masa ljudi vidjela je i čula i iznenađujuću video poruku američkog predsjednika Obame, koji je rekao da je pogled na ljude kako ruše Berlinski zid, prije 20 godina, bio najjasniji udarac tiraniji i najjača potvrda slobode.

Uz proslavu godišnjice pada Berlinskog zida, u Berlinu je bila održana i mnogo sjetnija svečanost – obilježavanje 71 godine od nacističkog pogroma poznatog kao Kristallnacht, Kristalna noć. Te su noći, razularene nacističke mase ubile više od 90 njemačkih Židova, te uništile više od 200 sinagoga diljem zemlje i u Austriji, bez ikakve intervencije policije ili pomoći vatrogasaca.

A, istim povodom, odnosno 71. godišnjicom Kristalne noći, Sjedinjene Države su austrijskoj žeidovskoj zajednici vratile rijetku bibliju na hebrejskom iz 16. stoljeća. Ona je bila ukradena te noći, potom završila u Berlinu, a ranije ove godine ilegalno je unesena u Sjedinjene Države. Jedna njujorška dražbovaonica je vlastima predala bibliju kad je ona bila identificirana kao ukradena.

XS
SM
MD
LG