Linkovi

Kamo vodi zahlađenje odnosa između Turske i Izraela?


Turska i Izrael već više od deset godina imaju vrlo razvijene odnose na području obrane. No, oni su sada zahlađeni, nakon što je Ankara u siječnju kritizirala izraelsku vojnu akciju u pojasu Gaze, protiv Hamasa. Nedavno je Turska otkazala i zajedničku vježbu s izraelskim ratnim zrakoplovstvom.

Ankara sve češće kritizira Tel Aviv, ponajviše zbog izraelske okupacije palestinskih krajeva na Zapadnoj obali. Najnoviji znak pogoršanih odnosa je otkazivanje zajedničke vojne vježbe.

Suat Kiniklioglu, glasnogovornik turskog parlamentarnog odbora za međunarodne odnose, objašnjava zbog čega je došlo do otkazivanja zajedničke vježbe: "Turska javnost ne bi se slagala s činjenicom da izraelski ratni zrakoplovi vježbaju na našem državnom teritoriju, dok se istovremeno u pojasu Gaze krše ljudska prava. Mislim da je jasno da se aktualne tursko-izraelske odnose više ne može opisati kao 'strateške'. U prošlosti su oni možda takvi bili, no danas su, vjerojatno, spušteni na jednu nižu razinu. To su danas obični bilateralni odnosi dvije države."

Ove su napetosti ugrozile inače čvrste veze na obrambenom i obavještajnom planu, između Izraela i Turske, koje postoje od 1996. godine.

Turske su kritike pogotovo došle do izražaja u siječnju, na redovitom zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj. Turski premijer Tayip Erdogan je na jednom panelu – kojem je bio nazočan i izraelski predsjednik Shimon Peres – oštro kritizirao izraelsku akciju u pojasu Gaze te je, u znak prosvjeda, srdito izašao iz dvorane. Erdogan je optužio Izrael za 'barbarsko ponašanje' prema Palestincima.

Tel Aviv pak tvrdi da je 22-dnevna akcija u Gazi uslijedila nakon palestinskih raketiranja pograničnih područja, koja su trajala mjesecima. Izraelska je vojska tijekom akcije u Gazi ubila oko tisuću i 400 Palestinaca, od kojih su većina bili civili.

Stručnjaci za Srednji istok, i u Americi i u Europi, zabrinuti su zbog tako oštrog stava Turske prema Izraelu. Demokratski kongresmen Robert Wexler, koji za sebe tvrdi da je inače dokazani prijatelj Turske, optužio je vladu u Ankari za dvostruka mjerila.

"Šokantno je da turski premijer govori o tome da njegova vlada ne tolerira nikakav terorizam. Međutim, za terorizam u regiji odgovorni su libanonski Hezbollah te Hamas u Gazi. Nisam primijetio da Turska njih kritizira, kada te organizacije ubijaju izraelske civile," kaže Wexler.

Od 1996., Turska je najbolji prijatelj Izraela u islamskom svijetu. Soli Ozel, predavač na istanbulskom sveučilištu Bilgi, kaže da se vojno savezništvo dvije države temelji na sličnim interesima. U regionalnim okvirima i Turska i Izrael bili su razmjerno izolirane zemlje sa zajedničkim neprijateljima. Najveći je, za obje, bila Sirija – kaže Ozel.

"Turska je vodila rat protiv ustaničkog pokreta na svom teritoriju, čiji je vođa imao sjedište u Siriji. Nakon što je Turska sklopila sporazum o vojnoj suradnji s Izraelom, njezin je položaj bio ojačan. Turska je, dvije godine kasnije, mogla poručiti Siriji – ili otkažite gostoprimstvo vođi pobunjenika koji se nalazi na vašem teritoriju, ili ćemo mi doći po njega. I Sirijci su mu zaista otkazali gostoprimstvo," kaže Ozel.

Međutim, 2002. godine na vlast u Turskoj došla je islamistička stranka, i od tada su se popravili odnosi sa Sirijom a pogoršali oni s Izraelom. Turska kaže da se odnosi sa Izraelom neće poboljšavati, sve dok Izrael 'ne promijeni svoj odnos prema Gazi'. Za to vrijeme, Turska razvija nove veze ne samo sa Sirijom već i s Irakom te Iranom.

XS
SM
MD
LG