Linkovi

San Francisco ne čeka reformu zdravstva - osigurao je gotovo sve svoje stanovnike


Prema podacima američke zaklade Kaiser Family, preko 46 milijuna žitelja Sjedinjenih Država u protekloj godini nije imalo zdravstveno osiguranje. Dok u zemlji vladaju previranja oko zdravstvene reforme, jedan je grad otpočeo vlastiti program s ciljem omogućavanja dostupnog zdravstvenog osiguranja svojim neosiguranim građanima. Iz San Francisca izvješćuje Rachel Silverman.

Ovaj je multikulturalni grad, s populacijom od gotovo 800 tisuća ljudi, prošle godine imao preko 60 tisuća građana odrasle dobi bez zdravstvenog osiguranja. No, tijekom posljednje dvije godine, tri četvrtine njih uključilo se u javni program grada pod nazivom Zdravi San Francisco. Ovaj plan uglavnom koristi usluge već postojećih klinika i neprofitnih bolnica, kako bi omogućio pružanje i koordinaciju zdravstvene skrbi, no samo unutar gradskih granica. Program Healthy San Francisco predložio je još 2006. godine gradonačelnik Gavin Newsom.

"To je javni, a ne privatni plan. Predstavljamo javnu opciju koju zagovara predsjednik Obama, i mislim da niste primijetili nikakvu drugu zastavu na gradskoj vijećnici osim američke. Nismo je zamijenili s kanadskom. Isto tako, nebo se nije urušilo, i nije bilo smaka svijeta" - rekao je pomalo ironično gadonačelnik Newman, komentirajući strah od 'državne opcije' koji je očit u dijelu javnosti.

Program za građane San Francisca, međutim, nije plan zdravstvenog osiguranja. On funkcionira tako da pacijenti odaberu jedan od 30 javnih ili privatnih zdravstvenih centara u gradu koji će im pružiti liječničke i druge medicinske usluge - ili besplatno ili po sniženoj cijeni. Kada je Phil Woo napustio svoj posao kako bi se brinuo o svojoj majci, izgubio je zdravstveno osiguranje. Kako inače boluje od visokog kolesterola i hipertenzije, otišao je u javni zdravstveni centar u Chinatownu, kineskoj četvrti grada, gdje ga je doktor Albert Yu uputio u program Healthy San Francisco.

"Koordiniramo zdravstvenu skrb s liječnicima specijalistima, kao i s hitnom službom" - rekao nam je Albert Yu.

Gradonačelnik Newsom dodaje da je najvažnija karakteristika ovog plana to što je iz sistema izbačen posrednik, u ovom slučaju tvrtka koja pruža usluge zdravstvenog osiguranja, te dodatni troškovi, i tako je program postao jedini platiša - odnosno javna opcija, javni plan. Svaki pacijent uključen u plan košta grad oko 300 dolara mjesečno. Ovisno o njihovim primanjima, svaki osiguranik ili ne mora ništa platiti, ili mjesečno plaća od 20 do 200 dolara, uz dodatak za neke usluge. No, to ne pokriva sve. Poslovne tvrtke u San Franciscu tužile su grad zbog njegovog zahtjeva da plaćaju više od jednog dolara na sat po uposleniku za zdravstveno osiguranje.

Neki su restorani uveli dodatni iznos na svoje jelovnike kako bi pokrili taj dodatni izdatak. Laurie Thomas, vlasnica restorana Rose Pistola, o tme kaže: "Brine nas ova mjera jer i uz te dodatne troškove svi mi i dalje moramo poslovati i nešto zaraditi."

Kalifornijski zakon nalaže gradovima i okruzima u državi da liječe svoje bolesne građane, čak i besplatno. Gradski dužnosnici San Francisca kažu da njihov novi zdravstveni program pruža bolji sustav skrbi za neosigurane, te da se svakog tjedna u njega upiše 600 do 700 novih pacijenata.

XS
SM
MD
LG