Linkovi

U ekonomskoj recesiji i proizvođači glazbala čuju tužne tonove


Loša ekonomska vremena očituju se tužnim tonovima i za proizvođače glazbala. Kompanija Martin Guitar iz Nazaretha, u Pennsylvaniji, poznata je diljem svijeta po izradi nekih od najfinijih ikad napravljenih gitara. Međutim, recesija je pogodila i ovu kompaniju koja izrađuje gitare već 176 godina.

Nazareth je stari industrijski gradić u središnjem dijelu Pennsylvanije. Mnogo godina, ekonomiju grada podržavale su dvije kompanije. Jedna od njih, Bethlehem Steel, međutim, bankrotirala je 2001. tako da je danas najveći poslodavac u gradu kompanija Martin Guitar.

Dick Boak dizajnira gitare, a također i pomaže kupcima da odaberu model koji im najbolje odgovara.

"Obožavam glazbu; slušao bih ju kao dijete pod jastukom, s tranzistorom ... posebno kad su Beatlesi nastupili u showu Eda Sullivana. Stvarno sam tada želio naučiti svirati gitaru. Moj je otac profesionalno obrađivao drvo i imali smo krasnu radionicu u podrumu naše kuće. On nas je uvijek poticao da se bavimo drvodjelstvom," sjeća se Boak.

Kad je odrastao, Boak je pronašao svoj posao snova, onaj koji je udružio njegovu ljubav prema glazbi s drvodjelstvom. I tako već više od 30 godina, on dizajnira gitare za kompaniju Martin.

"Pravi mahagonij ili ružino drvo iz Brazila - to je najbolje drvo za tonove. Radimo ih ručno i vrlo pažljivo, unutrašnje prečke su ručno rezbarene kako bi se na koncu proizveo najbolji mogući zvuk," kaže Boak.

Izgradnja jedne Martin gitare zahtijeva 200 koraka, pa je i cijena prilično visoka. Najjeftiniji modeli koštaju više od tisuću dolara, dok oni skuplji mogu premašiti i 10 tisuća dolara. A gitare kolekcionarske kvalitete, limited edition, mogu koštati više stotina tisuća dolara.

"Ova gitara košta 275 tisuća dolara. Napravljeno ih je samo 91, pa je za njima velika potražnja." pokazuje jednu takvu gitaru Boak.

No, čak ni legendarni proizvođači poput Martina nisu imuni na loše ekonomske uvjete, tako da je kompanija morala početi smanjivati radno vrijeme svojih uposlenika. Boak kaže da, ako se uvjeti uskoro ne poboljšaju, zaposlenja nekih od 600 uposlenika doći će u pitanje.

Ali, dok su u Martinu zasad tek loši uvjeti, malim neovisnim proizvođačima glazbala život je postao jako težak.

Dale Unger je naučio zanat u tvornici Martin i danas je vrlo poznat lutijer, odnosno majstor koji izrađuje žičane instrumente. Neka od njegovih glazbala prodana su za više od 10 tisuća dolara. No, tijekom zadnjih godinu dana, narudžbi je bilo sve manje tako da je na koncu morao naći posao na pola radnog vremena da zaradi dovoljno za život.

XS
SM
MD
LG