Linkovi

Hillary Clinton: Onemogućavanje nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje kritično za osiguranje globalnog režima neproliferacije


Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da je onemogućavanje nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje kritično za nastojanja da se osigura globalni režim neproliferacije. U govoru u Washingtonu, ona je rekla da bi novi sporazum s Rusijom o smanjenju nuklearnog naoružanja, kao i ratifikacija u Senatu zabrane nuklearnih testiranja, pokazali američko čelništvo po tom pitanju.

Gospođa Clinton je iskoristila govor u Američkom institutu za mir – posvećen vanjskopolitičkim temama – da ponovi predanost administracije cilju koji je predsjednik Obama proglasio u travnju, u Pragu – svijetu bez nuklearnog oružja. Ona je također jasno rekla da napori ojačavanja režima globalne neproliferacije ovise, u najmanju ruku u bliskoj budućnosti, o uspješnom razrješenju problema iranskog i sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Državna tajnica je ponovila spremnost sjedinjenih Država da se bilateralno angažiraju s Pjongjangom u nastojanju da ožive šesterostrane razgovore, pod predsjedanjem Kine, o nuklearnom programu Sjeverne Koreje. Ali, kazala je, povratak Sjeverne Koreje pregovorima, odgađan od prošle godine, ni na koji način nije jedini korak koji Pjongjang mora poduzeti ukoliko želi normalnije odnose s Washingtonom.

"Trenutne sankcije neće biti ublažene sve dok Pjongjang ne poduzme provjerljive, nepovratne korake ka potpunoj denuklearizaciji. Sjevernokorejski čelnici ne bi trebali imati nikakvih iluzija da će Sjedinjene Države ikada imati normalne odnose, bez ikakvih sankcija, s nuklearno oboružanom Sjevernom Korejom," kazala je gospođa Clinton.

Hillary Clinton je jednako naglasila spremnost administracije da se bilateralno i multilateralno angažira s Iranom pod preduvjetom da je Teheran ozbiljan oko poduzimanja 'praktičnih koraka' kojima će odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice oko njegovog nuklearnog programa.

Ali, istaknula je gospođa Clinton, proces se ne može odugovlačiti: "Proces angažiranja ne može biti prepušten slučaju. Mi nismo spremni pregovarati samo da bi pregovarali. Kao što je predsjednik Obama istaknuo nakon prvog sastanka u Ženevi, početkom listopada, izgleda da je početak bio konstruktivan, ali nakon toga trebaju slijediti konstruktivne akcije."

Državna tajnica Hillary Clinton kaže da je potrebna promptna akcija, posebice po pitanju implementacije plana da se iranski nisko-obogaćeni uran – uz daljnje obogaćivanje u inozemstvu – koristi kao gorivo za znanstveno-istraživački reaktor u Teheranu, koji proizvodi izotope za medicinsku primjenu.

Razgovori o tom pitanju, vođeni ovaj tjedan u Beču, smatraju se mogućim modelom za sporazum prema kojemu bi Iran mogao nastaviti civilni nuklearni program dok se ne razriješe zabrinutosti da je njegov trenutni program obogaćivanja urana vezan uz razvoj oružja.

Gospođa Clinton je optimistički ocijenila razgovore s Moskvom s ciljem sklapanja novog sporazuma između dvije sile o smanjenju trateškog naoružanja prije nego što istekne trenutni sporazum START, početkom prosinca. Ona kaže da administracija vjeruje da će novi sporazum ojačati nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država te postaviti primjer za ostatak svijeta.

"Nemojmo gajiti nikakve iluzije da će ovaj sporazum START uvjeriti Iran i Sjevernu Koreju da okončaju svoje nezakonite nuklearne djelatnosti. Ali, on će pokazati da Sjedinjene Države udovoljavaju svojoj obvezi prema Sporazumu o nuklearnoj ne-proliferaciji da rade na nuklearnom razoružanju," rekla je državna tajnica Clinton.

Državna tajnica je također apelirala na američki Senat da ratificira Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani izvođenje nuklearnih testiranja, koji nije bio usvojen u prethodnom pokušaju ratifikacije, prije desetak godina.

"Ratifikacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani izvođenja nuklearnih testiranja također bi ohrabrila međunarodnu zajednicu da krene naprijed s drugim esencijalnim koracima ne-proliferacije. I nemojmo se zavaravati, druge zemlje, s pravom ili ne, gledaju američku ratifikaciju tog sporazuma kao znak naše predanosti konsenzusu o ne-proliferaciji," rekla je gospođa Clinton.

Hillary Clinton je pozvala na ojačavanje ovlasti i više resursa za nuklearno kontrolno tijelo Ujedinjenih naroda, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Kako je kazala, ako je posao te agencije da bude grudobran režima neproliferacije, onda ona mora imati i resurse neophodne za obavljanje tog posla.

XS
SM
MD
LG