Linkovi

Bob Woodruff pomaže američkim vojnicima ranjenima u ratu


2006.-e godine, televizijski voditelj i dopisnik američke TV mreže ABC Bob Woodruff bio je ranjen izvješćujući s terena o ratu u Iraku. Zadobio je traumatske povrede mozga, s minimalnom šansom da preživi. Međutim, ovaj novinar ne samo da je ozdravio, već je pred sebe postavio plemeniti zadatak: da pomaže Amerikancima ranjenima u ratu.

Kao novinarski veteran, Bob Woodruff putovao je u Irak nekoliko puta kako bi izvještavao o napretku u tamošnjim borbama. Za vrijeme njegovog 17.-og posjeta, u siječnju 2006.-e, bio je ranjen. U jednom trenutku dok je iz tenka u ophodnji snimao izvješće, pogođen je improviziranom eksplozivnom napravom.

"Bomba je eksplodirala na udaljenosti od nekih šest metara, a njeni komadići prošli su mi kroz glavu. Iz vrata mi je potekla krv. Prevoditelj koji se sa mnom nalazio u tenku obgrlio mi je vrat rukom kako bi zaustavio krvarenje. Da to nije učinio, ja vjerojatno ne bih preživio," kaže Bob Woodruff.

Zbog oticanja mozga, liječnici su Bobu morali ukloniti dio lubanje. Morali su ga staviti u medicinski induciranu komu na dulje od mjesec dana jer su mu povrede vrlo ozbiljne. Međutim - unatoč tome, oporavio se. Njegova prva emisija bila je o tome što se dogodilo njemu i tisućama američkih vojnika koji su zadobili traumatske povrede mozga, i posttraumatski stresni poremećaj, PTSP.

"Znamo što nam je činiti da one koji su u ratu izgubili nogu ili ruku ponovno vratimo na noge i u aktivan život. Ali za one koji su se vratili s PTSP-om nakon nekoliko misija u ratu te za one s traumatskim ozljedama mozga… .. ta je stanja ne samo teško definirati već i analizirati kako bi im se odredilo pravilno liječenje," pojašnjava ovaj novinar.

No, mnogi ratni veterani u Sjedinjenim Državama ne dobivaju potrebnu medicinsku njegu. Zbog toga je Bob Woodruff, zajedno sa svojom suprugom Lee, osnovao Zakladu Bob Woodruff za pomoć ranjenim vojnicima, veteranima i njihovim obiteljima. Lee Woodruff kaže da su putem zaklade sakupili oko dva milijuna dolara:

"Od svakog američkog građanina tražimo da donira jedan dolar za milijun i 600 tisuća američkih vojnika koji su odslužili svoje misije u Iraku i Afganistanu."

To je važno, kaže ona, jer su liječenje i oporavak njenog muža iznimka. 'On nije pravilo, već iznimka. On je zaista medicinsko čudo, njegovo ozdravljenje bilo je natprirodno,' kaže Lee Woodruff.Na dan kad smo posjetili njegov dom, Bob je pripremao doručak za njegove kćeri blizanke, Noru i Claire, kojima je bilo šest godina kad je on bio ranjen. Iako njegov život poprima normalni ritam, on kaže da nikada ne prestaje razmišljati o nasilju u Iraku i Afganistanu, te o tome na koji način on može pomoći Amerikancima koji se bore u tim ratovima.

XS
SM
MD
LG