Linkovi

U svijetu preko milijardu gladnih


„Svjetski dan hrane ove se godine obilježava raznim aktivnostima, te predstavlja pripremu za nadolazeći svjetski samit o osiguravanju dovoljne količine hrane koji će sa radom početi za točno mjesec dana.“

Jacques Diouf, glavni direktor Agencije za hranu pri Ujedinjenim narodima, koja se nalazi u Rimu, izrazio je dobrodošlicu sudionicima proslave ovog dana, na godišnjicu osnivanja svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu, 1945 godine. Svake godine, organizacija za hranu i poljoprivredu izabere posebni moto za proslavu svjetskog dana hrane. Ovogodišnji moto glasi – Osiguravanje dovoljne količine hrane u kriznim vremenima.

Gospodin Diouf kaže da u vrijeme kada ekonomska kriza još uvijek dominira svjetskim vijestima, vrlo je važno podsjetiti međunarodnu zajednicu da ona negativno utječe na male farme i ruralna područja diljem svijeta, gdje 70 posto svih gladnih na svijetu živi i radi.

"Prvi puta u povijesti, više od milijardu ljudi širom svijeta je neuhranjeno, što je za 150 milijuna više nego prošle godine."

To znači da je svaka šesta osoba na svijetu gladna svaki dan. Najnastanjenija područja svijeta - Azija i zemlje Pacifika - imaju najveći broj gladnih, 642 milijuna, dok je na drugom mjestu supsaharska Afrika sa 265 milijuna.

Glavni direktor svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu kaže da nedavni porast broja gladnih nije posljedica loše žetve , nego da je uzrokovan trenutnom globalnom ekonomskom krizom, koja je smanjila prihode, kao i mogućnosti uposlenja za siromašne, te umanjila njihov pristup hrani. Gospodin Diouf dodaje da je trenutna prehrambena kriza bez presedana u povijesti. Rezultat je to značajnog globalnog povećanja cijena osnovnih prehrambenih namirnica u 2007 i 2008 godini.

Svjetski čelnici, kaže on, počinju shvaćati da se investicije u poljoprivredu moraju povećati. Glavni direktor također kaže da je značajno riješiti pitanje dostave pomoći, te pronaći najučinkovitiji način da ju se dovede do malih farmi. Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu, proizvodnja hrane mora se povećati za 70 posto kako bi se prehranilo svjetsko stanovništvo za koje se predviđa da će se do 2050. godine povećati na 9 milijardi i 100 milijuna.

U svom izvješću, ova organizacija poziva na veća ulaganja u poljoprivredu kako bi se riješio dugoročni, i kratkoročni problem gladi, tako što bi se omogućilo poljoprivrednicima da postanu produktivniji i otporniji na ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG