Linkovi

Mediteranska prehrana štiti od depresije i drugih mentalnih poremećaja


Prehrana bogata voćem, povrćem, maslinovim uljem i ribom - uobičajeno poznata kao mediteranska prehrana - već dugo se smatra preventivnom protiv srčanih bolesti i dijabetesa. Jedna nova studija pokazuje da je takva prehrana dobra i za poboljšanje mentalnog zdravlja, smanjujući rizik od depresije.

Srčane bolesti i dijabetes vuku korijene od upalnih procesa u organizmu za koje stručnjaci kažu da mogu biti smanjeni prehranom bogatom vitaminima B i omega-3 masnim kiselinama, spojevima kojih ima u izobilju u ribi, orasima, žitaricama, voću i povrću. Istraživanja donose sve više dokaza da upalni procesi štete i bjelančevininama nazvanim neurotrofini, koje su esencijalni sastojci spojeva u mozgu koji reguliraju raspoloženje.

U ekipi znanstvenika koja je provela najnoviju studiju sudjelovao je i Miguel Angel Martinez-Gonzales, profesor preventivne zdravstvene skrbi pri Sveučilištu Navarre, u Španjolskoj.

"Sada je poznato da su ti mehanizmi povezani s neurotrofinima ili peptidima koji su uključeni u nastanak depresije. Čak i upalni procesi niskog stupnja rezultiraju rizikom za nastup depresije," kaže Martinez.

Da bi ustanovili koliko bi mediteranska prehrana mogla biti korisna u obrani ili prevenciji depresije, Martinez i njegovi kolege pratili su prehrambene navike deset tisuća zdravih odraslih Španjolaca u razdoblju od 1999. do 2005. Na početku studije, sudionici su ispunili upitnike u kojima ih se pitalo koliko striktno se drže mediteranske prehrane. Nakon četiri i pol godine, znanstvenici su zabilježili 480 novih slučajeva depresije, kaže Martinez.

"Ustanovili smo da su oni koji su se striktnije pridržavali mediteranske prehrane imali znatno manji rizik depresije, neovisno o drugim faktorima rizika," kaže Martinez.

Ustvari, oni čija je prehrana bila bogata voćem, orasima, ribom i maslinovim uljem imali su 30 posto manju vjerojatnost od nastupa depresije. Kako kaže dr. Martinez, to je prva studija koja je na tako velikom broju ispitanika pokazala povezanost između prehrambenih navika i rizika od depresije.

Rezultati ove studije objavljeni su u ovomjesečnom izdanju časopisa Archives of General Psychiatry.

XS
SM
MD
LG