Linkovi

Reakcije na najnovije izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske


Najnovije godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, objavljeno jučer, koje kad su u pitanju borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i suradnja s haaškim sudom sadrži za Hrvatsku neugodne tonove, nije izazvalo puno komentara u Hrvatskoj.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala kako njezina vlada s izvješćem može biti zadovoljna, ali da je svjesna da treba uložiti još napora. Kosor vjeruje da je ovo i posljednje izvješće Europske komisije u ovakvom obliku, jer će do sredine 2010., tvrdi, pristupni pregovori s Europskom unijom biti dovršeni.

Osvrćući se na konstataciju iz izvješća u kojoj stoji da je u Hrvatskoj bilo istraga o korupciji na visokoj razini, ali da je zbog političkih pritisaka procesuiranje otežano, Kosor je kazala: „To nije točno, to se vidi svaki dan, a što se tiče vlade mi podupiremo sva neovisna tijela koja rade na istragama u otkrivanju, ali isto tako u eventualnom procesuiranju svih onih koji su za nešto odgovorni bez obzira na to kako se zovu.“

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović za HTV je sinoć iz Londona komentirao najnovije godišnje izvješće Europske komisije. Šimonović naime u Londonu pokušava omekšati Britaniju koja se od svih članica EU najžešće protivi otvaranju poglavlja 23 - pravosuđe i ljudska prava - u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, jer smatra da Hrvatska u tom poglavlju još uvijek nije ispunila uvjete.

Evo što je Šimonović kazao: „U izvješću Europske komisije sigurno ima nekih rečenica koje ne gode našem uhu, ali u svom sadržaju nema ničega što ionako ne kanimo poduzeti sami. Što se pak topničkih dnevnika tiče, očito je da treba nastaviti s administrativnom istragom u smislu sugestija koje je dao Brammertz. Ovaj razgovor s kolegama iz Velike Britanije također je prilika da budu bolje upoznati s naporima koje ulažemo da se taj problem razriješi. To je problem koji treba, mora i razriješit će ga se.“

Slučajno ili ne, jučer, upravo na dan objave izvješća Europske komisije koje sadrži neugodnu konstataciju da je procesuiranje korupcije na visokoj razini u Hrvatskoj otežano, Državno odvjetništvo je od Sabora zatražilo ukidanje zastupničkog imuniteta bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Rončević je naime već godinu dana saborski zastupnik nakon što ga je u listopadu prošle godine Ivo Sanader smijenio s dužnosti ministra unutarnjih poslova kojom ga je nagradio početkom 2004. kad je već bilo poprilično jasno da je kao ministar obrane 2004. prekršio zakon zloupotrebom ovlasti u nabavci vojnih kamiona.

Zahtjev za ukidanjem imuniteta znak je da je istraga o spornoj nabavi vojnih kamiona privedena kraju i da će protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića, Državno odvjetništvo pet godina nakon što se sporna nabava dogodila, napokon podići optužnicu. Rončevića je istraga teretila za zlouporabu ovlasti u nabavi vojnih kamiona, za što je po Kaznenom zakoniku predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina. Hoće li biti i optužen za to djelo bit će jasno kad optužnica bude objavljena.

XS
SM
MD
LG