Linkovi

Višegradska skupina podržala europsku integraciju zapadnog Balkana


Ministri vanjskih poslova iz Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, poznati i kao Višegradska skupina, dogovorili su se oko prodrške članstva zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji i NATO savezu u sljedećih nekoliko godina. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balazs izjavio je da se Višegradska skupina dogovorila i oko praktične podrške Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji na njihovom putu u zapadne integracije.

"Upućujemo poruku Europskoj uniji oko liberalizacije viza za više zemalja zapadnog Balkana, uključenja u trans-europsku mrežu cesta, željeznice, energetskih sustava i vodenih putova. Također želimo vidjeti uključenje dodatnih država u Akcijski plan za članstvo. "

Za Hrvatsku se već očekuje da se priključi Europskoj uniji do 2011. godine, što je korak za koji Balazs i drugi ministri kažu da bi mogao dati dodatni zamah procesu integracije i ohrabriti druge zemlje na provođenje reformi. Španjolska i Belgija, koje će predsjedavati Unijom sljedeće godine, objavili su u Budimpešti da će također podržati integraciju zemalja zapadnog Balkana. Češki, mađarski, slovački i poljski ministri pozvali su i na bolje veze sa Srbijom dodajući kako je znatno poboljšana suradnja Srbije s Haškim sudom što je ključan preduvjet za članstvo u Europskoj uniji.

Ministri su najavili i da namjeravaju ukinuti vizna ograničenja na putnike iz Srbije, Makedonije i Crne Gore do siječnja 2010. godine što se, također, smatra važnim korakom u približavanju Uniji. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je za Glas Amerike da njegova zemlja već dugo vremena čeka na ukidanje viza.

"Usmjeravamo se na 2010. godinu kao godinu kada ćemo moći putovati u zemlje Europske unije bez viza. Prema našem mišljenju niti jedna od zemalja zapadnog Balkana do slijedeće godine ne mi smjela biti u situaciji da nije podnijela zahtjev za članstvo."

No i dalje postoji bojazan oko etničkih napetosti u regiji. Ovog tjedna europski i američki dužnosnici putuju u Bosnu i Hercegovinu kako bi pokušali nadvladati politički zastoj u toj zemlji koji blokira kretanje ka Europskoj uniji i NATO savezu. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj, izjavio je za Glas Amerike kako se nada da će Sjedinjene Države i Europska unija dati savjete o promjeni ustava u ovoj podijeljenoj zemlji i kako unaprijediti funkcioniranje vlasti.

"Očekujemo zajednički američko-europski prijedlog jer ono što se trenutno događa posljedica je manjkavog Ustava u kojem se nalaze mnoge blokade koje onemogućavaju normalno funkcioniranje. Vjerujem da Ustav BiH treba promijeniti i unaprijediti. No trebamo biti realistični i ne očekivati previše. "

To je razlog zašto je nekoliko izaslanika na sastanku ustvrdilo da tisuće pripadnika snaga NATO saveza i Europske unije trebaju ostati u regiji još neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG