Linkovi

Nakon ubojstva mladića u navijačkom okršaju, u Širokom Brijegu napetosti i dalje rastu


Oliver Knezović, osumnjičen za ubojstvo dvadeset četverogodišnjeg navijača Nogometnog kluba Sarajevo Vedrana Puljića, počinjeno u nedjelju popodne u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini, još uvijek je u bijegu. Knezović, koji je u ratnim danima navodno bio pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne koju je vodio Mladen Naletilić Tuta, u ponedjeljak se sam predao širokobriješkoj policiji i priznao da je u nedjelju popodne u vrijeme sukoba navijačkih skupina na ulicama Širokom Brijega iz kalašnjikova nasumce pucao po gomili ljudi.

Međutim, nekoliko sati nakon priznanja, u noći s ponedjeljka na utorak, misteriozno je nestao iz zgrade suda u Širokom Brijegu gdje je bio pritvoren. Dvojica pravosudnih policajaca koji su ga čuvali - suspendirani su.

Nagađa se da je Knezović možda prebjegao u Hrvatsku, a hrvatska je policija u stanju pripravnosti. Zasad se ne zna pouzdano ima li Knezović uz bosansko hercegovačko i hrvatsko državljanstvo. Ako ima dvojno državljanstvo i ako je doista u Hrvatskoj, bit će to još jedan u nizu bjegunaca koji koriste institut dvojnog državljanstva kako bi umaknuo pravdi.

Međutim, zasad su to samo dalekosežne spekulacije. Tek treba utvrditi je li nesretni navijač Sarajeva Vedran Puljić doista ubijen metkom iz kalašnjikova odbjeglog Knezovića. ili ga je ustrijelio netko drugi. Također se ne zna je li Knezovićeva dragovoljna predaja, potom zagonetni bijeg tek priča kojom se pažnja javnosti nastoji odvratiti od pravih krivaca za smrt mladog navijača Puljića. Naime u prvoj izjavi koju je dao nakon obdukcije tijela ubijenog navijača, patolog Hamzo Žujo je ustvrdio da je mladić ubijen metkom iz pištolja. Projektil iz kalašnjikova nije spominjan.

O svemu što se u nedjelju, 4 listopada, događalo u hercegovačkom gradiću Širokom Brijegu, dvadesetak kilometara udaljenom od Mostara, zasad postoje samo različite, međusobno proturječne verzije. One se slažu samo u tome da se toga dana u Širokom Brijegu trebala odigrati nogometna utakmica između nogometnih klubova Sarajevo i Široki brijeg i da je ona zbog sukoba navijačkih skupina i tragičnog ishoda - otkazana. Slažu se i u tome da je u Širokom Brijegu toga dana bila samo redovna policija nespremna nositi se s navijačkim neredima jer je specijalna policija bila u Mostaru gdje se odigravala druga nogometna utakmica, između dvaju kluba iz Mostara, jednog iz muslimanskog - istočnog i drugog iz hrvatskog - zapadnog dijela grada, također ocijenjena kao događaj visokog rizika

Navijači NK Sarajevo optužuju širokobriješku policiju da je, bez povoda, brutalno nasrnula na njih i onda se razbuktao sukob. Suprotno ovoj verziji, u Širokom Brijegu navijače NK Sarajevo optužuju da su odmah po izlasku iz autobusa u tome mjestu počeli razbijati automobile, kioske, kuće, čak i napadati ljude po kućama.

Postoje i različite verzije kako je ubijen navijač NK Sarajevo Vedran Puljić. Jedna od verzija je bila da je mladić oteo policajcu pištolj, počeo pucati iz njega i policajci su potom pucali na njega. Po drugoj verziji Puljića je ubio suparnički navijač koje je oteo pištolj policajcu. Po trećoj, nastaloj nakon predaje i bijega Olivera Knezovića, mladića je ubio upravo Knezović nasumičnom paljbom iz kalašnjikova.

Do prave istine o tome kako se zbio okršaj u kojem sa smrtnim ishodom, zasad je teško doći.

Nedjeljni sukob navijačkih skupina žestinom, upotrebom vatrenog oružja i posljedicama nadmašio je sve dosadašnje na ovim prostorima. Puno je toga zloslutnog u nedjeljnom događaju u Širokom Brijegu: nacionalni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije početkom devedesetih počinjali su upravo na stadionima i oko njih, među navijačkim skupinama,

Zlokoban znak su i različite, posve suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo, te uloga medija u širenju tih verzija. Posebno brine prelijevanje navijačkog raspoloženja na obične građane, dizanje na noge više stotina i više tisuća ljudi u Sarajevu i Širokom brijegu koji su nakon događaja izašli na ulicu i tražili pravo na istinu, naravno onakvu kako je oni vide.

XS
SM
MD
LG