Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju za borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju za borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u svjetskim sukobima. Američka državna tajnica Hillary Clinton predsjedala je jučerašnjim zasjedanjem koje je ujedno obilježilo i posljednji dan predsjedanja Sjedinjenih Država ovim vijećem.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da se za nedavnog puta u Afriku susrela sa žrtvama seksualnog nasilja u istočnoj provinciji Demokratske Republike Kongo. Tamo se, dodala je, svakog mjeseca prijavi preko tisuću i 100 slučajeva silovanja:

"Fizička i psihička šteta nanešena takvim napadima svakoj pojedinoj ženi i njihovim obiteljima ne može se mjeriti, kao ni šteta njihovom društvu. Dehumanizirajuća priroda seksualnog nasilja ne samo da našteti pojedinoj osobi ili obitelji, već i cijelom selu ili skupini ljudi. Nasilje razdire tkanje u koje smo zajedno utkani kao ljudska bića. Ono stavlja u opasnost obitelji i zajednice, nagriza društvenu i političku stabilnost i koči gospodarski napredak."

Državna tajnica Clinton rekla je da se, unatoč dvjema prijašnjim rezolucijama Vijeća sigurnosti, seksualno nasilje u sukobima nije smanjilo, te da se u nekim slučajevima čak povećalo. Naglasila je da je cilj rezolucije 1888 pružiti Ujedinjenim narodima i zemljama članicama nova pomagala za sprečavanje seksualnog nasilja i okončanje nekažnjivosti počinitelja tih zločina:

"Ova rezolucija traži od glavnog tajnika da imenuje posebnog predstavnika koji će predvoditi, koordinirati i promicati napore za okončanje seksualnog nasilja. Ona također poziva glavnog tajnika da hitno oformi tim stručnjaka koji će raditi s vladama dotičnih zemalja na jačanju vladavine zakona, rješavanju nekažnjivosti i povećanju odgovornosti."

Ovom se rezolucijom od Odbora Vijeća sigurnosti za sankcije traži da uzme u obzir statistiku o seksualnom nasilju pri usvajanju ili namjeri uvođenja sankcija za pojedinu zemlju.

Seksualno nasilje nad ženama i djevojkama rašireno je u Africi. Prema podacima UN-a, čak pola milijuna žena silovano je tijekom genocida u Ruandi 1990-tih godina; za vrijeme 10-godišnjeg sukoba u Sierra Leoneu, 64 tisuće žena bile su žrtve takvog nasilja; a još na tisuće njih pretrpjelo je nasilje u Darfuru i Demokratskoj Republici Kongo. No, ovaj problem nije ograničen samo na Afriku – silovanje je bilo uporabljeno kao oružje u ratu na Balkanu, u Burmi i u Šri Lanki.

XS
SM
MD
LG