Linkovi

Hrvatska nastavlja sjajno napredovati kroz reforme, rečeno u američkom Kongresu


Tijekom svjedočenja u Helsinškom odboru američkog Kongresa jedna od tema bila je i situacija u Hrvatskoj i njezino približavanje Europskoj uniji.

Stuart Jones, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice za Europu i Euroaziju, rekao je da Hrvatska nastavlja sjajno napredovati kroz reforme te da, iako je primjer drugima, još dosta toga treba učiniti. Osobito u sudskom sustavu, te glede zaostalih izbjegličkih pitanja i ratnih zločina. "Radimo s hrvatskom vladom na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala" – naglasio je Stuart Jones.

Švedski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Bjorn Lyrvall je naglasio da je Hrvatska najnapredniji partner Europske unije u regiji koji može poslužiti drugima kao pozitivan primjer:

"Pregovori s Europskom unijom mogu biti okončani sredinom iduće godine što bi omogućilo Hrvatskoj da postane članica Europske unije do 2011. odnosno 2012. godine," kazao je veleposlanik Lyrvall te naglasio da je ključni element za ulazak u Europsku uniju puna suradnja s haškim tribunalom:

"S obzirom da nema pozitivnog razvoja glede suradnje, relevantno pregovaračko poglavlje o demokraciji i ljudskim pravima ostaje blokirano. Hrvatska mora pokazati da čini sve što može kako bi ispunila traženja glavnog tužitelja."

Veleposlanik Lyrvall je rekao da je preporučljivo da Europska Unija i Sjedinjene Države vrše pritisak na Hrvatsku kako bi ona ispunila svoje obveze.

Republikanski kongresnik Christopher Smith je za Glas Amerike naglasio kako je Hrvatska daleko odmakla od svojih susjeda u približavanju Europskoj uniji:

"Moj je osjećaj da je u svačijem interesu da se ubrza taj proces i samo zato što sve nije savršeno ne bi trebalo kočiti ono što je dobro. Znate, ponekad odlaganje znači negiranje," rekao je kongresnik Christopher Smith.

XS
SM
MD
LG