Linkovi

U jednoj američkoj zajednici, međuvjerski odnosi u pravom ekumenskom duhu


Kako se broj muslimana u Sjedinjenim Državama povećava, islamski centri širom zemlje u potrazi su za dodatnim prostorijama za molitvu, u lokalnim školama i crkvama. Nedavno je jedan takav centar u saveznoj državi Virginia iznajmio prostor za molitvu u jednoj židovskoj sinagogi. Ovaj bi primjer mogao poslužiti kao model dobrih odnosa muslimana i židova stanovnicima Srednjeg istoka.

Ovo nije uobičajena molitva petkom. Ono što ovu molitvu čini drugačijom jest da se ovi muslimani mole u židovskoj sinagogi. Mohamed Maged, imam muslimanskog društva u Dullasu, u Virginiji, kaže da je do ove neobične kombinacije došlo zbog ozbiljnog nedostatka prostora za molitvu usljed povećanog broja vjernika u ovom centru. Većina vjernika ove muslimanske zajednice kaže da molitva u židovskoj sinagogi ne predstavlja problem.

Rabin Robert Nosanchuk, koji predvodi ovu židovsku zajednicu od nekih 500 obitelji, kaže da neki članovi te zajednice u početku nisu bili oduševljeni tom idejom: "Bilo je ljudi koji su bili zabrinuti tom idejom, i koji su joj se protivili, jer nisu znali o kakvim se ljudima radi, no kada smo im objasnili, sve je bilo u redu."

I imam i rabin vjeruju da ovakva vrsta međuvjerske suradnje može biti ključna u nadilaženju vjerskih predrasuda.

"Kada nekoga koga ne poznajete tako dobro pozovete u svoj dom, to je odlična prilika da tu osobu zaista dobro upoznate, da saznate više o stvarima koje vas povezuju, o vašim razlikama. Upoznate njihove svete običaje i blagdane, i upravo to je nešto što povezuje židove i muslimane u našoj zajednici," kaže imam Maged.

Imam Maged kaže da je ova židovska zajednica podržavala njihovu muslimansku zajednicu u teškim vremenima nakon napada od 11. rujna, tako da njihova suradnja nije ništa novo. Dodaje da su ove dvije zajednice i u prošlosti organizirale mnoge zajedničke aktivnosti.

"U našoj zajednici imamo jednu ženu koja je preživjela holokaust. Ona je došla u muslimanski centar, i ispricala nam zaista potresnu priču o muslimanu iz Albanije koji joj je spasio život, i pokazala nam slike njegove obitelji," kaže imam Maged.

Nešto što je počelo s iznajmljivanjem prostora za molitvu, postalo je puno više od toga. Rabin Nosanchuk naziva to primjerom suživota muslimana i židova, i to ne samo za Sjedinjene Države, već i za Srednji istok: "Nadamo se da ovu poruku možemo prenijeti ljudima na Srednjem istoku. Planiramo put na Srednji istok sa još nekim kolegama, te bismo željeli iskoristiti tu priliku da našoj braći u Izraelu i u susjednim zemljama, kao i onima koji žive na palestinskim teritorijima prenesemo poruku da je suosjećanje i razumjevanje drugih moguće."

Imam Maged kaže da ako muslimani i židovi mogu naučiti da žive zajedno, onda mogu pomoći u zaustavljanju krvoprolića i nasilja, te na taj način ponovno otkriti srž i značenje svojih vjera.

XS
SM
MD
LG