Linkovi

Američki mali biznisi posrću pod teretom skupog zdravstvenog osiguranja za uposlenike


Dok se u američkom Kongresu zahuktava rasprava o reformi zdravstva, sve je više američkih malih firmi koje otkazuju zdravstveno osiguranje za svoje uposlenike, jer ga više ne mogu plaćati. Greg Flakus je u Houstonu u Teksasu posjetio jednu takvu firmu.

Firma Milstead Automotive u predgrađu Houstona obiteljski je biznis. Ovdje se popravljaju automobili i kamioni već 37 godina. Njezinih oko 150 zaposlenika može birati između tri programa zdravstvenog osiguranja. Firma ga nudi, među ostalim, i zato da bi zadržala svoje dugogodišnje iskusne radnike. Međutim, cijena zdravstvenog osiguranja ove je godine skočila za više od 40 posto.

Zamjenica direktora firme Amy Milstead Ellzey kaže da je situacija prilično teška: "Situacija je grozna… ne možemo priuštiti 44 posto višu cijenu. Morat ćemo potražiti neki drugi zdravstveni plan, koji možemo priuštiti."

Gospođa Milstead kaže da je zdravstveno osiguranje ne samo izvrstan način za zadržavanje dobrih radnika, već se tako i poboljšava produktivnost: "Obična prehlada pretvori se lako u upalu grla i onda radnik ostaje kod kuće i po tjedan dana. A ako ima zdravstveno osiguranje, otići će liječniku, dobiti lijek, i brže se vraća na posao."

U firmi Milstead Automotive rade automehaničar Scott Schaffer i njegova supruga Michelle, koja je zaposlena u računovodstvu. Oni kažu da je kvalitetno zdravstveno osiguranje jedan od razloga što su ostali u ovoj firmi. Kažu, međutim, da su zabrinuti za njihovu kćer koja je do 25. godine bila osigurana preko njih – ali je sada više ne može: "26 joj je godina i nema zdravstveno osiguranje. Studira i radi pola radnog vremena, i ne može si priuštiti vlastito osiguranje. I sada zbog toga odgađa otići doktoru."

Scott i Michell Schaffer uvjereni su da se nešto mora učiniti kako bi se kontrolirala cijena zdravstvenih usluga, međutim Scott nije sklon državnoj kontroli na tom području: "Nisam upoznat sa svim planovima reforme. Međutim, ne sviđa mi se ideja da država kontrolira sve aspekte zdravstva."

No, Scott i njegova supruga ipak misle da bi država mogla utjecati na kontrolu cijena liječničkih i bolničkih usluga. Amy Ellzay misli isto: "Automobilski je sektor upravo prošao kroz veliku državnu regulativu. Naše se cijene kontroliraju, država prati kako poslujemo, pogotovo način na koji obračunavamo naše usluge. Zbog čega se tako nešto ne bi moglo primijeniti na zdravstveno osiguranje?"

Međutim, firme koju pružaju usluge zdravstvenog osiguranja kažu da su već podvrgnute izobilju zakona – u svakoj od saveznih država u kojima posluju. Što se tiče cijena, njihov rast opravdavaju sve skupljim uslugama liječnika i bolnica općenito. Bilo kako bilo, male tvrtke su u vrlo teškom položaju. Američka udruga malih poduzetnika objavila je nedavno da je 1993. šezdeset posto američkih malih tvrtki svojim zaposlenicima jamčilo zdravstveno osiguranje. Prošle je godine taj broj pao na tek 38 posto.

XS
SM
MD
LG