Linkovi

Američki profili: glumac Tony Shalhoub


U seriji Americki profili danas predstavljamo osobu cije ime vam je vjerojatno dobro poznato – glumca Tonyja Shalhouba. Shalhoub u tv-seriji ‘Monk’ igra Adriana Monka, bivseg detektiva iz San Francisca. Osim toga, taj američki glumac libanonskog podrijetla angažiran je i u kampanji prilično prosvjetiteljskog cilja – želi da Hollywood u prikazivanju Arapa prestane koristiti tradicionalne negativne stereotipe.

Tony Shalhoub i njegovo devetero brace i sestara rodjeni su u Green Bayu, u saveznoj drzavi Wisconsin. Otac, koji je u Sjedinjene Drzave došao iz Libanona, kao siroce, nadao se da ce njegova djeca ostati u Wisconsinu i raditi u njegovoj trgovini mjesovitom robom. Ali Tonyja je, jos kao sestogodisnjaka, pocela privlaciti gluma i starija ga je sestra prijavila za jednu manju ulogu u njenoj srednjeskolskoj predstavi musicala “The King and I.” Tony ce zavrsiti na prestižnoj Akademiji dramskih umjetnosti Sveucilista Yale.

"Kad su me primili na Yale, to je za mene bila velika stvar. Sljedeca prekretnica u mojem zivotu bio je posao koji sam, po diplomiranju, dobio u kazalistu, u American Repertory Theatre, u Cambridgeu, u Massachusettsu. Nastupao sam u istim komadima u kojima sam glumio i na Yaleau, ali sada kao glumac, placeni glumac," kaze Tony Shalhoub.

Shalhoub je na Broadwayu debitirao 1985. godine, u komediji “The Odd Couple.” Godine 1992. bio je nominiran za nagradu Tony, za ulogu u drami “Conversations with My Father,” Razgovori s mojim ocem. Uloga koja ga je predstavila cijeloj Americi bila je ona talijanskog taksista Antonija Scarpaccija u popularnoj TV-komediji “Wings,” Krila. O njoj Shalhoub kaže:

"Ta me je serija predstavila sirokoj publici, ali vec sam imao nekoliko filmova iza sebe, a i nastavio sam raditi na filmu tijekom prikazivanja te serije, kao i na Broadwayu."

Danas ga mozda najbolje znamo kao detektiva Adriana Monka. Upravo pocinje sedma sezona te serije, a Shalhoub je za Monka dobio i Emmyja. U trileru “The Siege,” Opsada, redatelja Edwarda Zwicka, iz 1998. godine, Tony Shalhoub konacno igra i Amerikanca arapskog porijekla, agenta FBI-ja. U tom filmu, teroristicki napad na New York City navodi vladu Sjedinjenih Drzava na proglasavanje opsadnog stanja. Slijedi hapsenje svih mladih muskaraca arapskog porijekla.

"Kad smo radili taj film, svi su govorili da je prica apsurdna. Film nije bio samo o terorizmu, eksplozijama... nego i o tome kako bismo, kao zemlja, reagirali na takav jedan strasan dogadjaj. U “Opsadi,” vojska preuzima stvari u svoje ruke, zavedeno je izvanredno stanje, a muslimani, Amerikanci arapskog porijekla se privode, šalju ih u internacijske logore, kao i Amerikance japanskog porijekla u Drugom svjetskom ratu. To je bila, ako bas hocete, poruka filma – da moramo paziti da, u reakciji na terorizam, ne pogazimo naš ustav koji jamči građanska prava svih ljudi," kaze Shalhoub.

Tijekom cijele svoje 25 godina duge karijere, Tony Shalhoub je odbijao scenarije za koje je smatrao da sadrže negativne ili rasisticke primjese, bilo prema americkim domorodackim narodima, bilo prema Arapima, Zidovima, muslimanima:

"Uvijek sam nastojao izbjeci takve uloge, a kad bi mi slicna i dopala, trudio sam se malo je drugacije interpretirati, dati joj jedan drugi ton."

Tony Shalhoub je s nestranackom organizacijom Network of Arab-American Professionals pokrenuo natjecaj za najbolje filmske i televizijske tekstove koji bi promijenili rasprostranjene negativne stereotipe Arapa i muslimana. Shalhoub smatra da takvu situaciju mogu promijeniti jedino Amerikanci arapskog porijekla, scenaristi i pisci, koji ce, na pozitivan nacin, isticati vlastitu kulturu i vrijednosti. Cilj je humanizirati likove Arapa na američkom filmu i pokazati da oni nisu puno drugačiji od drugih Amerikanaca:

"Oduvijek sam zelio pomoci, jer te price moraju biti ispricane. Mi smo manjina o kojoj se puno ne zna, koja nema prilike o sebi progovoriti, narocito nakon 11. rujna 2001. Radilo se na tome i prije tih tragicnih događaja. Nakon 11. rujna, to je jedno posve drugo poglavlje."

Tony Shalhoub je glumio i u filmu “AmericaEast” koji opisuje život jedne arapsko-americke obitelji u Los Angelesu, neposredno nakon terorističkih napada na Ameriku. On je bio i izvrsni producent, a film je snimljen u produkciji arapskih i muslimansko-americkih kompanija.

XS
SM
MD
LG