Linkovi

Sve više pripadnika američke vojske rođenih u inozemstvu postaje američkim državljanima


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države prije osam godina, 52 tisuće pripadnika američke vojske rođenih u inozemstvu postalo je američkim državljanima. Prema podacima Pentagona, 100 vojnika koji su tek bili postali Amerikancima poginulo je boreći se pod zastavom Sjedinjenih Država. U Pentagonu je nedavno održana jedna od svečanosti naturalizacije vojnika.

Blagog rujanskog jutra, okruženi obitelji, prijateljima i drugim vojnicima, skupina od 31-og pripadnika američke vojske, rođenih u inozemstvu, okupila se u dvorištu Pentagona kako bi položili prisegu i postali američkim državljanima. Američki ministar obrane Robert Gates zahvalio je ovim vojnicima i vojnikinjama na njihovoj službi:

"Ovdje se nalaze imigranti iz 20 zemalja s pet kontinenata. Jedna od pravih veličina naše zemlje jest: da biste postali Amerikancem, ne morate biti potomak utemeljitelja ili prvih doseljenika na američko tlo."

Prisutni vojnici koji će za koji trenutak postati američkim građanima rođeni su u Kini, Iranu, Pakistanu, Bangladešu, Indiji, Liberiji, Vijetnamu i Šri Lanki. Neki od njih služe u američkoj vojsci već godinama, ‘odradivši’ misije u Iraku i Afganistanu, dok su ostali novaci. Ministar Gates rekao je da američki narod pozdravlja ove vojnike s toplinom i ponosom:

"Nakon današnje ceremonije vi nećete biti poput drugih američkih građanina. Osim što ste prošli ispit znanja o američkoj vladi i zakonodavstvu i posjedujete vlastita uvjerenja, vaša djela, vaša spremnost da se izložite opasnosti za nas ostale zavređuje odobravanje i iskreno divljenje svih Amerikanaca."

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano predvodila je polaganje prisege vjernosti Ustavu Sjedinjenih Država. Useljenici su se obvezali na poštivanje američkih zakona na naglascima različitih jezika. Ministrica Napolitano rekla je:

"Da biste služili i branili zemlju koja još nije vaša zahtijeva osobe posebnog kova. No, svatko od vas ovdje upravo to je učinio i dalje čini, služeći Sjedinjenim Državama s čašću i odličnošću."

Dvadeset-dvogodišnji Payam Abrar Ahadi napustio je Iran prije deset godina i nedavno se prijavio u američku vojsku kao lingvist i prevoditelj. Pred odlazak u Afganistan, on kaže da se američkoj vojsci želio pridružiti još kao dječak:

"Uvijek mi se sviđala vojska, od malih nogu. Gledao bih ih u filmovima. Stoga sam i ugrabio ovu priliku da postanem vojnik u američkim snagama."

Izvršna odredba iz 2002.-e godine dozvoljava pripadnicima američke vojske rođenima izvan Sjedinjenih Država, koji su u službi od ili nakon 11. rujna 2001.-e, da odmah po primanju u službu mogu postati kandidati za američko državljanstvo. Novim, pokusnim programom, vojsci je dozvoljeno novačenje useljenika s trajnim boravkom u zemlji koji posjeduju traženu stručnost. To uključuje liječnike, medicinske sestre i lingvističke stručnjake za neke jezike. Jedan od njih je trideset-jednogodišnji Changhoon Jeon, poručnik i kvalificirani bolničar rodom iz Južne Koreje.

"Jako sam zahvalan američkoj vladi što su mi ponudili ovaj izvrstan program. To mi je zaista velika čast," kaže Jeon.

Novačenje građana drugih zemalja zapravo je svojevrsna tradicija u Sjedinjenim Državama, još od Rata za neovisnost kojim su one utemeljene, prije više od 255 godina. U proteklih godinu dana američkim je građanima postalo preko devet tisuća američkih vojnika rođenih izvan Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG