Linkovi

Irsko-indijski bend Delhi 2 Dublin osvaja svjetsku publiku


Irsko-indijski bend Delhi 2 Dublin, iz Vancouvera, u cijem sastavu su, uz elektricne gitare, i irske violine i indijska glazbala sitar i tabla, svoju su glazbu, svoj repertoar indijskih banghri i irskih jigova, vec predstavili publici Kanade, Sjedinjenih Drzava i Evrope, a uskoro krecu i na turneju po azijskim zemljama.Nedavno su nastupili pred rasplesanom publikom San Francisca koja je brojala vise od deset tisuca.

Ako cujete irsku violinu... u banghri, narodnoj melodiji i plesu indijskih Sikha, onda sasvim sigurno slusate Dehli 2 Dublin.

Svirac na tabli je Tarun Nayar:

"Odrastao sam u Montrealu.Moj otac je iz Punjaba, a majka irsko-skotskog porijekla."

Taruna nije oduvijek zanimala fuzija glazbenih tradicija svojih predaka.

"Odrastao sam svirajuci na tabli, od svoje sedme godine ucio sam svirati u indijskoj klasicnoj tradiciji.U elektronicku glazbu zaljubio sam se kad sam usao u svoje dvadesete."

Na Dan Sv. Patricka, 2006. godine, Taruna Nayara su pozvali da svira na festivalu keltske glazbe u Vancouveru.Posao mu je trebao, ali irsku glazbu nije nikad prije svirao.Povezao se sa dvojicom irskih fiddlera...

Pozvao je onda i svog prijatelja, pjevaca Sanjaya Serana, da im se pridruzi.Sanjay je odrastao pod utjecajem americkih bendova Poison i Twisted Sister i rock-banghre koji u Engleskoj slušaju useljenici iz Punjaba:

"Sve nam se na pozornici pomijesalo, nismo zapravo znali sto radimo.Imali smo prije toga samo par proba, ali publika festivala je bila odusevljena.Bila je to luda fuzija elektronickog ritma, svega indijskoga i uz to jos irskih violina.Publici jednostavno nije bilo dosta!"

Ono sto je trebao biti jedan nastup pretvorilo se u niz nastupa tijekom tog ljeta 2006. godine.Kako je zanimanje za njih raslo, Delhi 2 Dublin, koji je u medjuvremenu dodao i dhol bubnjeve, poceo je dobijati pozive za nastupe na drugim festivalima.Danas, tri i pol godine kasnije, imaju tri snimljena CD-a i niz zakazanih koncerata.

"I u indijskoj i u keltskoj glazbi postoji jedna gorkoslatka, melankolicna nota, s povremenim radosnim prizvucima.Kad sviram s keltskim glazbenicima znam da mogu muzicirati kao da je riječ o indijskoj glazbi, jer radi se o gotovo istoj stvari.Osjecam to negdje u sebi."

Dehli 2 Dublin stapa zvuke table, dhola, violine, elektricnog sitara i elektricne gitare s kompjuteriziranim zvucnim efektima i vokalima na engleskom i na punjabiju. Tarun Nayar, medjutim, inzistira na tome da bend ne svira ni fusion ni world music:

"Ti se izrazi ne mogu vise primijenjivati na danasnju stvarnost.Oni su iz vremena kad je sve sto nije bila bjelacka glazba bila – drugacija glazba.Crnacka, indijska, kineska...Sve je to bilo u zanru zvanom world music.Ali danasnjim svijetom i zivotom u njemu ne dominira vise samo jedno gledanje, postoji puno drugih pogleda."

Clanovi benda Delhi 2 Dublin ovaj mjesec nastupaju u Tajvanu, a u studenome izlazi i njihov cetvrti album.

XS
SM
MD
LG