Linkovi

Nakon programa "Gotovina za krntije," tvrtke za skupljanje i reciklažu automobilskog otpada ostvaruju porast u poslovanju


Zahvaljujući programu američke vlade za poticanje prodaje starih automobila “Cash for Clunkers” - “Gotovina za krntije ” – koji je okončan prošli mjesec - deponiji automobilskog otpada diljem Sjedinjenih Država osjećaju porast u poslovanju. Jedna tvrtka za skupljanje automobilskog otpada iz savezne države Illinois sučeljava se s pozitivnim i negativnim stranama ovog programa.

Dave Anderson predstavlja treću generaciju Andersonovih koji rukovode tvrtkom za skupljanje i reciklažu automobilskog otpada u mjestu Channahon, savezna država Illinois.

"Djelatnosti većine današnjih sakupljališta otpada uključuju i reciklažu. Pritom okolišu činimo veliku uslugu jer recikliramo sve tekućine iz automobila, a time štedimo na proizvodnji novih rezervnih dijelova i pružamo kupcima priliku da uštede novac," kaže Dave Anderson.

Zahvaljujući vladinom programu “Gotovina za krntije,” ovo bi mogao biti najunosiji period za tvrtku Davida Andersona u posljednjih pola stoljeća poslovanja. David Anderson kaže da bi se moglo raditi o prihvatu od oko 400 do 500 automobila iz različitih predstavništava u tom dijelu Illinoisa, čime bi se podvostručio broj vozila koji se trenutno nalaze na deponiju njegove kompanije.

A više automobila znači više prihoda. David Anderson zarađuje prodajom iskoristivih rezervnih dijelova i reciklažom preostalih metalnih komada. Međutim, vladin program “Gotovina za krntije” zahtijeva od prodavača automobila da prije slanja vozila na otpad trajno deaktiviraju motor, čime se eliminira najunosniji dio automobila.

"Auto tada moramo poslati u drobilicu, u kojoj on, zajedno s morotom, biva zgnječen i samljeven. Taj proces uredno dokumentiramo, kao dokaz da je automobil u potpunosti uništen unutar tri mjeseca po njegovu primitku," kaže Dave Anderson.

Bez motora, za otpad ostaju samo dijelovi auta, poput prozora, radija, svjetala…Kompanije ne mogu unaprijed znati koliko će od tih komada moći zaraditi. Dave Anderson u tome vidi jednu korist: kaže da će na prodaju imati više dijelova koji su u dobrom stanju jer, dodaje, većina vozila u ovom diskontnom programu je u savršenom stanju. Međutim, jednom kad ih sakupi kao otpad, pitanje je da li će ih moći prodati. Jer – mnogo automobila kojima nedostaju ti dijelovi više nema na cesti. To je opet zahvaljujući programu “Gotovina za krntije.” Dave Anderson pojašnjava:

"Na taj se način ograničava broj onih kojima bi mogli prodati dijelove. Zato su me kontaktirale neke mehaničarske radionice kojetakva praksa zabrinjava."

Tvrtke za skupljanje otpada širom Sjedinjenih Država sučeljene su s pozitivnim i negativnim stranama programa “Gotovina za krntije.” Mnoge prednosti koje bi trebale proizaći iz ovog programa, poput čišćeg zraka i smanjenja ovisnosti o nafti, još nisu ostvarene.

Američko Ministarstvo prometa kaže da je za kupce, kojima je pri kupovini novog automobila odobrena otplata za stari, ukupno isplatilo dvije milijarde i 900 milijuna dolara popusta, pri čemu je kupljeno oko 700 tisuća vozila s ekonomičnijom potrošnjom goriva. Osim toga, isti je program stvorio ili sačuvao oko 42 tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama. Jedno od tih radnih mjesta je i ovo Davea Andersona, u njegovoj firmi automobilskim otpadom. On kaže da će zbog povećanog prometa morati zaposliti najmanje jednog asistenta za pomoć pri administrativnoj obradi rastućeg broja starih automobila.

XS
SM
MD
LG