Linkovi

Fluorescentnim rendgenskim zrakama do 'skrivenih' umjetničkih djela


Umjetnici već stoljećima slikaju i preko svojih starih slika. To su činiliili zato što im se prvotno djelo više nije sviđalo, Ili pak zbog toga što nisu mogli priuštiti novo platno... Danas, povjesničari umjetnosti i konzervatori koriste rendgenske zrake kako bi vidjeli mutnu, crno-bijelu verziju skrivene slike - ispod one nove. U novije vrijeme služe se i jednim sredstvom s područja fizike, kojim još bolje analiziraju ono što se krije ispod površine platna.

1919. godine objavljena je pripovjetka pod naslovom “The Mildest Mannered Man,” Najuljudniji čovjek, uz koju se nalazila crno-bijela slika tučnjave dvojice muškaraca. Autor je bio američki ilustrator N.C. Wyeth. Nakon što je bio objavljen, crtež mu više nije trebao, pa je na istom platnu naslikao portret svoje obitelji.

"Mislilo se da se izvorni crtež, koji se nalazi ispod slike autorove obitelji, izgubio dvadesetih godina, no ponovno je pronađen 1997.," kaže Jennifer Mass.

Mass je kemičarka pri Restauratorskom odjelu Sveučilišta Delaware, a zaposlena je i u obližnjem muzeju Winterthur, gdje je ovo platno I bilo snimljeno rendgenskim zrakama. Tako su i pronađeni tragove ‘skrivene’ slike. Standardno snimanje rendgenskim zrakama može otkriti raniju sliku, no tamna, jednobojna skica samo naslućuje kako djelo zapravo izgleda.

"Rendgenski nam snimak daje djelomične, nepotpune crno-bijele obrise skrivene slike. To je zato što on samo locira poziciju pigmenata visoke gustoće, poput onih na bazi olova, koji snažno apsorbiraju rendgenske zrake," kaže Jennifer Mass.

Ona objašnjava kako oprema koja se inače rabi za eksperimente u fizici otkriva detalje umjetničkog djela koje je ‘prekriveno’ pigmentima novog. Naime, sinkrotron – vrsta ubrzivača čestica - stvara rendgenske zrake i do milijun puta snažnije od onih koje se koriste u medicini. Zraka se usko usmjeri na sliku, tamo gdje svaki od različitih kemijskih elemenata u slikarskoj boji odašilje karakterističan rendgenski obris. Na taj način uspjeli su rekonstruirati skrivenu sliku. A za potvrdu boja skrivene slike, Jennifer Mass kaže da se koriste jednom mnogo starijom tehnikom - uzimanjem sićušnih uzoraka boje s platna:

"Nakon što uzmemo te sitne uzorke, poslažemo ih jedne na druge u poprečni presjek, a potom pogledamo slojeve boje pod mikroskopom."

Jennifer Mass kaže da se restauratori u Europi već neko vrijeme koriste ovom metodom znanom kao konfokalna rendgenska fluorescentna tehnologija, no ona se tek počinje rabiti u Sjedinjenim Državama. Ta je metoda pomogla Jennifer Mass i njenom znanstvenom timu da otkriju sliku u boji preko koje je prije gotovo jednog stoljeća slikar N.C. Wyeth naslikao drugu.

XS
SM
MD
LG