Linkovi

SAD: 2008. najviša stopa siromaštva u posljednjih 12 godina


Današnji New York Times osvrće se na jučer objavljeno izvješće američkog Ureda za popis stanovništva prema kojem se stopa siromaštva prošle godine popela na 13,2 posto u odnosu na 12,5 posto 2007. godine. U ovom se izvješću također dokumentira pad broja osoba kojima poslodavci plaćaju zdravstveno osiguranje i pad broja odraslih osoba koje su osigurane. Ovakav porast siromaštva, inače na najvišoj razini od 1997, nagovještava još veći postotak ove godine negoli prošle, kažu ekonomisti.

Ured za popis stanovništva kaže da je prošle godine 39 milijuna i 800 tisuća ljudi živjelo ispod granice siromaštva, koja se u Sjedinjenim Državama definira kao godišnji prihod od 22,025 dolara za obitelj od četiri člana. Broj Amerikanaca koji nisu imali prošle godine zdravstveno osiguranje je stabilan na 15,4 posto, odnosno 46 milijuna i 300 tisuća ljudi. Međutim, broj neosigurane djece pao je s 11 posto u 2007. na 9,9 posto prošle godine – piše New York Times – dok se broj neosiguranih osoba u dobnoj skupini između 18 i 64 godine povećao s 19,6 na 20,3 posto.

Današnji Washington Post piše o opsjednutosti Wall Streeta kratkoročnim rezutatima, što na kraju šteti cjelokupnom gospodarstvu. Prošla je godina dana otkako je financijska kriza izbrisala 15 bilijuna dolara bogatstva američkih domaćinstava i više od dvije godine otkako su uočene ozbiljne pukotine u financijskom sustavu.I dok je sustav stabiliziran i najgori dio krize prošao, malo je učinjeno da se spriječi još jedna katastrofa. Na Wall Streetu oholi dečki opet se bave starim trikovima – uvlače ulagače u kampanju kupovanja dionica i papira, ostvaruju velike profitu i dobivaju bonuse od kojih si mogu kupovati ferrarije. Sve to djeluje prilično razočaravajuće, a posebice činjenica da je malo pažnje obraćeno prošli tjedan na jedno izvješće privatnogInstituta Aspen o tzv. "kratkoročnosti" koji je sad duboko usađen u kulturu Wall Streeta i korporativne Amerike.

Osnovna tvrdnja tog izvješća jest da je koncentracija na kratkotrajnim financijskim rezultatima i to ulagača, bankara i korporativnih šefova dovela do sustavnog oduzimanja "strpljivog" kapitala od ekonomije koji je potreban da bi seostvarivao održiv i snažan gospodarski rast – piše Washington Post – dodajući da je problem u tome što su sve komponente modernih financija uobličene tako da zajedno maksimiziraju kratkotrajne profite, a u takvom sustavu teško je izmijeniti bilo koju komponentu bez da se mijenjaju i ostale.

XS
SM
MD
LG