Linkovi

Web stranica tjedna: Pro Publica, za istraživačko novinarstvo


Jedna od najvažnijih zadaća novinarstva jest da prati rad moćnih institucija, a jedan od načina na koji mediji obavljaju ovu zadaću jest i istraživačko novinarstvo. Posao nije nimalo lagan, ponekad je i dosadan, često skup, a zna biti i opasan.

Internet je prepun stranica na kojima se mogu naći vijesti, no ovog tjedna govorima o web stranici koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

“ProPublica.org je internetska stranica neprofitne organizacije koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Mi tražimo priče s moralnom porukom, priče o ljudima koje se iskorištava, o moćnim ljudima koji iskorištavaju one druge. To su priče koje mi istražujemo,” kaže Eric Umansky, jedan od urednika internetske stranice Pro Publica i jedan od više od 30 iskusnih novinara koji tu rade.

Istraživačkim su se novinarstvom tradicionalno bavile ekipe novinara i istraživača pri novinama ili pak na radiju i televiziji. Pro Publica je drugačija. Ovu stranicu većim dijelom financiraju fondovi i njihovi radovi nisu dostupni jedino na njihovoj web stranici. Naime, svatko može objaviti njihove radove, na internetu ili u tisku, uz to da ih se ispravno citira.

“Naš je cilj da naše priče imaju odjeka, a način da se to postigne jest da ih se ne ograničava samo na našu internetsku stranicu, nego da se druge potiče da preuzimaju naše priče,” kaže Umansky.

Ustvari, prva velika priča Pro Publice dogodila se prošle godine, kada je reportaža, koju su napravili zajedno s američkom televizijskom mrežom CBS, objavljena na jednom od najgledanijih televizjikih programa, "60 Minutes". Tema priče bila je, inače, jedna od sestrinskih postaja Glasa Amerike, televizijska mreža na arapskom jeziku, Al Hurra.

Na internetskoj stranici www.propublica.org možete čitati o zdravlju, znanosti, gospodarstvu i poslovnom svijetu. Priče o nacionalnoj sigurnosti odnose se na ratove u Afganistanu i Iraku, zatočenike u Guantanamu…

Eric Umansky kaže da neovisni model ove internetske stranice ima smisla u vrijeme kada američko novinarstvo, naročito tisak, prolazi kroz teška ekonomska vremena i kad je pred njima prilično neizvjesna budućnost, no priznaje da ovakav model nije nužno dobar i za druge zemlje.

“Svako je mjesto drugačije, i ne želim reći da biste trebali kopirati naš model, jer različita mjesta, i različite države imaju različite potrebe. No, želim reći da je naš jedan od modela, jedan od načina da se bavite ovakim poslom, poslom u kome pratite rad vlade i drugih institucija, kako bi se osiguralo da ne zlouporabljuju moć koju imaju,” kaže Umansky.

Rad nekih od najboljih istraživačkih novinara možete naći na internetskoj stranici www.propublica.org, ili putem poveznice na našoj web stranici www.voanews.com

XS
SM
MD
LG