Linkovi

Hoteli sve češća meta terorista


Nova studija privatne tvrtke STRATFOR, koja se bavi obavještajnim analizama, ukazuje na to da se posljednjih godina dramatično povećao broj terorističkih napada na hotele. Ova tvrtka upozorava da se zbog strogih mjera sigurnosti u veleposlanstvima i konzulatima, al-Qaida okrenula "lakšim" ciljevima.

Prije terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, al-Qaida je bila poznata po napadima na vojne i diplomatske ciljeve zapadnih zemalja, kao što je bio brod američke ratne mornarice USS Cole i američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji. Međutim, privatna tvrtka STRATFOR kaže da su stroge mjere sigurnosti, uvedene nakon napada na New York i Washington, primorale al-Qaidu i njene saveznike da udaraju na strateški "mekše" ciljeve kao što su hoteli.

Scott Stewart je u STRATFOR-u zadužen za taktičke obavještajne informacije. "Militanti se okreću od ciljeva koji su dobro osigurani. Kada su na aerodromima uspostavljene oštre mjere sigurnosti, okrenuli su se veleposlanstvima. A onda kad je bilo pojačano osiguranje pri veleposlanstvima, okrenuli su se hotelima".

Stewart dodaje da činjenica da su sad hoteli na meti napada govori o tome kako se al-Qaida mijenja. "Al-Qaida je počela kao „središnja organizacije", s malom skupinom dobro obučenih terorističkih operativaca, a danas je prerasla u "pokret", koji objedinjuje razne regionalne podskupine koja se oslanjaju na šire mase. Postala je neka vrsta "sam svoj majstor" za militantne operativce. Ti ljudi, međutim, nisu vješti kao profesionalni operativci al-Qaide.Tako da oni gravitiraju prema ciljevima koje je lakše napasti".

Od 2001. godine napadi na hotele su se više negoli udvostručili u odnosu na osam godina prije terorističkih napada od 11. rujna.Bombaši samoubojice napali su hotele u Islamabadu i Pešvaru, u Pakisanu, u Jakarti, u Indoneziji prošle godine, dok su naoružani napadači napali dva luksuzna hotela u Mumbaiju u Indiji.

Scott Stewart iz STRATFOR-a kaže da su hoteli omiljena meta militanata jer u njima ima gostiju iz zapadnih zemalja kao i pripadnika političke i vojne elite zemlje domaćina. "Takva vrsta hotela s pet zvjezdica je okupljalište elite, domaće i strane – bilo da je riječ o poslovnim ljudima, diplomatima, obavještajnim dužnosnicima, pa čak i medijskim djelatnicima i dopisnicima. Oni odsjedaju u tim hotelima. Tako da je to idealno mjesto za napad, ako: pod jedan, želite ubiti građane zapadnih zemalja i, pod dva, ako svojim napadom želite izazvati medijsku pozornost".

Stewart upozorava da hoteli po svojoj prirodi ne mogu biti u potpunosti sigurni. "Tu mora postojati izvjesna ravnoteža. Hoću reći, oni čine najbolje što mogu. Međutim, u teškom su položaju, jer ne možete jednostavno zatvoriti hotele. Vi trebate ljude da odsjednu u vašim hotelima, da jedu u vašim restoranima, da kupuju u vašim dućanima kako biste mogli ostvariti zaradu, jer to su komercijalni objekti.Dakle, to je mnogo teže okruženje za osiguravanje negoli veleposlanstvo".

U izvješću STRATFOR-a kaže se da se – bez obzira na opasnost terorizma - neki hoteli opiru uvođenju oštrih i skupih mjera sigurnosti kao što su provjera identiteta gostiju, kontinuirana kontrola ključeva te pregled prtljage. Hotelijeri naime misle da bi te mjere odvratiti goste da kod njih odsjedaju. Međutim, izvješće STRATFOR-a navodi da bi ih na oštrije mjere sigurnosti mogla prisiliti jedna stvar - strah od parnice koju bi protiv njih mogle pokrenuti žrtve terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG