Linkovi

Motocikli privlače sve više žena


Motori dobijaju sve vise poklonika medju zenama. Nekoliko stotina njih, pocetnica i veteranki, slilo se nedavno, na svojim motorima, sa svih strana u mjesto Keystone, savezna drzava Kolorado, za peti Medjunarodni susret motociklistica. Bila je to prilika za upoznavanje s novim modelima, za susrete i razgovore s proizvodnim strucnjacima i za druzenje i zabavu motociklistica.

Karen Davidson oduvijek voli motore: "Pocela sam kad mi je bilo devet godina. Kad tako rano pocnete, motocikl je za vas najprirodnija stvar na svijetu."

Za Karen Davidson motor bi i trebao biti najprirodnija stvar na svijetu jer radi se, uostalom, o praunuci Arthura Davidsona koji je s Williamom Harleyjem, 1903. godine, osnovao kompaniju Harley-Davidson.

"Cesto u sali drugima i kazem da mi je motor zapisan u genima. I jest. Otac nas je sve naucio voziti motor, mene i moja dva mladja brata. Meni je bilo devet, njima osam i sedam godina. U dobi kad vecina djece mozda napreduje na njihovom drugom biciklu, mi smo ucili voziti motocikle i to je bilo jako uzbudljivo," kaže Davidson.

I nikad za Karen nije prestalo biti uzbudljivo. "Dozivljaj je neopisiv. Daje vam osjecaj slobode i nezavisnosti koji s automobilom nemate. Oktani, cesta, dva kotaca, noga na gasu, kontrola u rukama, blize ste prirodi... nevjerojatan dozivljaj."

Nekad su motori bili muska domena, ali sve je vise i vise, kaze Karen, zena na motorima: "Motociklistica je uvijek bilo, jos tamo, dvadesetih godina, prelazile su cijelu Ameriku na Harleyjima, ali danas, vise nego ikada, zene cine veliki dio vozaca. Od 23 milijuna motociklista, koliko ih danas ima, zene cine pet milijuna i sedamsto tisuca."

Vise od tisucu njih sudjelovalo je na petom Medjunarodnom susretu motociklistica odrzanom od 18. do 22. kolovoza u Keystoneu, u Koloradu.

"Iz svakog su segmenta drustva i predstavljaju svaki tip voznje - gradsku, touring, off-road voznju...," kaže Tigra Tsujikawa, glasnogovornica udruge American Motocyclist Association koja je skup i organizirala.

Na svakom dosadasnjem skupu, kaze ona, organizirani su bili seminari iz voznje, usavrsavanja vjestina, sigurnosti i zastite, mentorstva, takodjer demo-voznje glavnih proizvodjaca i sponzora, a susret sluzi i kao prilika da se privuce jos vise zena u redove motociklistica. Drugim rijecima, skup pruza priliku zenama da se povezu, da medjusobno razmjenjuju iskustva, da budu inspiracija jedne drugima.

"Imali smo nekoliko govornika, od 18-godisnje Ashley Fiolek, koja je nedavno osvojila zlatnu medalju na natjecanju ekstremnih sportova - X Games, do Deborah Gray, strastvene motociklistice i clanice kanadskog parlamenta i Britanke Lois Pryce koja je na motociklu prevalila 32 000 km, vozeci od Aljaske do krajnje tocke Juzne Amerike i napisala knjigu o tome," kaže Tsujikawa.

Lois Pryce je govorila i svom putovanju motociklom od Londona do Capetowna, 2007. godine, vozila je preko Sahare, Konga, Angole... "Ta su putovanja ostavila dubokog traga na mene i na nacin na koji razmisljam o zivotu. Pomogla su mi da se oslobodim straha, da se prihvatim velikih izazova. Tako stjecete pouzdanje za bilo sto u zivotu."

Pryce je svoj san ostvarila u svojim kasnim dvadesetim godinama. Radila je u glazbenom odjelu BBC-ija. Posao nije bio los, kaze ona, ali bio je uredski i cesto bi se zagledala kroz prozor, sanjareci o tome da je negdje cesti. Jednog dana to je i ucinila – ostavila posao, na cestu otisla. I ohrabruje druge zene da same otkriju uzitak i uzbudjenje koje donosi voznja na motociklu.

"Kao i u svemu drugome u zivotu, naravno, morate biti svijesni opasnosti, ali nemojte dopustiti da vas one obeshrabre, nemojte dopustiti da vas strah ili bilo sto drugo, ili bilo tko drugi, odvrati od voznje," kaže Pryce.

Za razliku od voznje automobila, kaze Lois Pryce, voznja na motoru dopusta joj da se potpuno usredotoci na cestu, da potpuno u njoj uziva – nema radija, nema klima-uredjaja, nema mobitela. Sve sto je potrebno, kaze, to je da ste prikladno odjeveni za vremenske uvjete i da u voznji uzivate.

XS
SM
MD
LG