Linkovi

Poljsko-ruske razlike u vezi s početkom Drugog svjetskog rata zasjenile su komemoraciju u Gdanjsku


U Gdanjsku je danas obilježena 70. godišnjica njemačkog napada na Poljsku, kojim je počeo Drugi svjetski rat. Na komemoracijama se okupilo više desetaka visokih državnih dužnosnika iz Europe i Sjeverne Amerike.

Državni čelnici Poljske su rano u jutro po lokalnom vremenu položili vijence na grob branitelja poluotoka Westerplatte, ispred luke Gdanjsk. Tamošnje su vojno postrojenje Nijemci prvo napali, u jutro 1. rujna 1939. Na uokolo postavljenim video-ekranima prikazivale su se dokumentarne snimke njemačke invazije i otpora poljske vojske.

Obilježavanje godišnjice nacističkog napada na Poljsku odvija se u sjeni rusko-poljskih razmirica o ulozi Sovjetskog saveza u tim događajima. Sovjetski je Savez s Hitlerovom Njemačkom neposredno prije napada potpisao sporazum o nenapadanju, a dva tjedna nakon njemačkog napada u istočni dio Poljske ušle su jedinice Crvene armije. Sovjetska je vojska, u skladu sa sporazumom s Hitlerom, okupirala u jesen 1939. i tri baltičke zemlje te dijelove Rumunjske i Finske.

No, danas se u Rusiji ti događaji manje-više ignoriraju, a odnedavno tamošnji povjesničari tvrde čak da je Poljska kriva za izbijanje Drugog svjetskog rata. Poljake, naravno, takve izjave srde. U Središnjoj Europi općenito prevladava mišljenje da je Drugi svjetski rat počeo tek nakon što je Staljin sklopio sporazum s Hitlerom, te da je Crvena armija bila agresor.

Poseban dokaz za Poljake predstavlja i pokolj u šumi Katyn u Bjelorusiji, gdje je sovjetski KGB masakrirao oko 22 tisuće poljskih vojnih časnika i intelektualaca. Poljski premijer Donald Tusk se danas o nekima od ovih povijesnih kontroverzi izrazio ovim riječima: 'Sjećamo se tko je počeo rat, tko je krivac, tko je ubijao, a tko se branio i tko je bio žrtva…'

Današnju Rusiju smetaju optužbe o agresiji. Moskva podsjeća da je u ratu s nacistima život dalo oko 27 milijuna stanovnika tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Adam Burakowski, član Poljske akademije znanosti, kaže da se među žrtve Drugog svjetskog rata svakako moraju ubrojiti i Poljaci i drugi ne-Rusi koji su 1939. postali državljani Sovjetskog saveza, zbog toga što je Moskva izvršila agresiju: "Rusi u posljednje vrijeme pokušavaju revidirati povijest. Primjerice, tvrde da je Poljska na neki način pridonijela njemačkoj agresiji. U vezi s tim, Rusija će vjerojatno objaviti popis žrtava sa područja Sovjetskog Saveza. Među njima će biti i stanovništvo istočne Poljske, koju je Moskva okupirala. Na taj način će Rusi povećati broj svojih žrtava, što je po mom mišljenju sramotan čin."

U pokušaju da smanji napetosti, ruski premijer Vladimir Putin je u jednom poljskom listu objavio članak u kojem je za sovjetsko-nacistički sporazum o nenapadanju iz 1939. rekao da je bio 'nemoralan'.

Na današnjim komemoracijama u Gdanjsku čulo se nekoliko poziva na razumijevanje i prelaženje preko razlika u vezi početka Drugog svjetskog rata. U svojoj poruci poljskom državnom vodstvu, predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama napisao je da je 'nastupilo posve drugo vrijeme, vrijeme u kojem su Sjedinjene Države i Poljska bliski saveznici'. 'Poljska je danas zaštićena od bilo kakvog napada, jer se NATO savez ravna prema načelu da je napad na jednu članicu, napad i na sve ostale' – napisao je u poruci predsjednik Obama.

No, ljudi koji su preživjeli Drugi svjetski rat još uvijek, očito, osjećaju svu dubinu rana iz tog doba.

XS
SM
MD
LG