Linkovi

Recesija u SAD-u uskoro bi mogla biti okončana


Ekonomija Sjedinjenih Država i dalje se smanjuje i bilježi gubitak radnih mjesta, no mnogo sporije nego je to bio slučaj prije samo par mjeseci, što ekonomistima daje razloga da proglase kako bi najduža recesija od Drugog svjetskog rata uskoro mogla biti okončana.

Kada se negativni pokazatelji mogu protumačiti kao dobre vijesti? U današnjoj ekonomiji, to je slučaj kada situacija i dalje nastavlja biti loša, ali više ne vrtoglavom brzinom. Ministarstvo trgovine navodi da se američko gospodarstvo smanjilo po godišnjoj stopi od jedan posto u drugom kvartalu ove godine, potvrđujući tako da su Sjedinjene Države još uvijek u recesiji, barem kroz sredinu ove godine. No, usprkos činjenici da se američka ekonomija nastavlja smanjivati, ovaj pad je značajano poboljšanje u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto nacionalni proizvod pao po godišnjoj stopi od nevjerojatnih 6.4 posto.Joel Naroff na čelu je tvrtke Naroff Economic Advisors iz savezne države Pennsylvania. On tvrdi sljedeće:

"Premda nam ovo izvješće govori da se nalazimo u vjerojatno najgoroj recesiji od kraja Drugog svjetskog rata, ono također ukazuje da postoji vjerojatnost da ćemo u trećem kvartalu vidjeti rast. Povećani profiti donose nadu da je recesija gotova."

U jednom drugom izvješću, ministarstvo rada navodi da se 570 tisuća Amerikanaca prijavilo za pomoć za neuposlene prošlog tjedna, što je 10 tisuća manje nego tjedan ranije, te znatno manje od 650 i 700 tisuća tjedno što je bio slučaj na početku ove godine.No ekonomisti, kao i Bijela kuća ostaju pri ranijim predviđanjima da će neuposlenost, koja trenutno iznosi 9.4 posto, premašiti 10 posto do kraja ove godine, čak i ako ekonomija zabilježi rast prije kraja godine.

Duboka recesija poklapa se s financijskom krizom koja je dovela do pada mnogih američkih banaka i investicijskih tvrtki, te je prisilila američku vladu da izbavlja neke od napoznatijih privatnih financijskih institucija i tvrtki.Vladino tijelo koje jamči za bankovne pologe i nagleda stanje u bankarskom sektoru prijavilo je da je ova industrija izgubila milijarde dolara u prošlom kvartalu, sa sve većim popisom investicija koje su zapale u probleme, kao što su kuće u ovrhama. Ova institucija dodaje da se broj banaka kojima prijeti propast popeo na 416, u odnosu na 305 koliko ih je bilo na kraju prethodnog kvartala. Čelnica ove institucije Sheila Bair kaže:

"Bankovna industrija može očekivati bolja vremena u budućnosti, no za sada, teški i neophodni proces prihvaćanja zajmovnih gubitaka, te rašćiščavanja sitaucije, i dalje je očit u njihovim profitima, odnosno gubitcima."

Više od 80 banaka propalo je ove godine, što je primoralo državnu instituciju koja jamči pologe građana da isplati one čiji bi bankovni računi u protivnom nestali. Kao rezultat ovakve situacije, fond ove institucije pao je za 20 posto u drugom kvartalu, te se očekuje da će se gubitci nastaviti povećavati u nadolazećim mjesecima.

XS
SM
MD
LG