Linkovi

Izložba o pobunjenim robovima s broda Amistad


Godine 1839. afrički robovi na brodu Amistad koji je plovio prema Kubi, uspjeli su se osloboditi okova. Ubili su kapetana, a čuvarima su naredili da se brod okrene i vrati u Afriku.No, umjesto da otplove odakle su došli, brod je krenuo prema obali Sjedinjenih Država.Kada je tamo stigao, robovi su bili uhićeni. U saveznoj državi Connecticut - koja je u to vrijeme još uvijek službeno dozvoljavala držanje robova - suđeno im je za ubojstvo.

Ova epizoda iz američke povijesti već je godinama predmetizložbe u Povijesnom muzeju glavnog grada Connecticuta, Harforda.Upravo je u Hartfordu, početkom 1840. bilo održano suđenje pobunjenim robovima i njihovom vođi.Slučaj robova s broda Amistad postao je simbol američkog pokreta za ukidanje ropstva. Vođe tog pokreta su robovima pribavili I odvjetnike – jedan od branitelja je bio i bivši američki predsjednik John Quincy Adams.Sud je trebao odlučiti jesu li robovi pirati, ubojice, ili pak vlasništvo kapetana koji ih je prevozio. I prvostupanjski i prizivni sud odlučili su da Afrikance treba osloboditi, budući da su zločini počinjeni izvan jurisdikcije američkog pravnog sustava.

No, tadašnjeg predsjednika Martina Van Burena brinulo je da bi oslobađanje pobunjenih robova moglo uznemiriti savezne države na Jugu u kojima je ropstvo bilo legalno.Stoga je vlada Sjedinjenih Država uložila žalbu američkom Vrhovnom sudu. Dok je taj sud odlučivao o slučaju robova s Amistada jedan od sudaca - inače podrijetlom sa Juga- naglo se razbolio, a drugi je pretrpio srčani udar i naglo preminuo. Ravnoteža u sudu od devet članova prevagnula je u korist sudaca sa sjevera zemlje -za oslobađanje robova na kraju je glasalo šest članova Vrhovnog suda.

Vođa pobunjenih robova s broda Amistad uspio se vratiti natrag u svoje selo u zapadnoj Africi. Tamo je međutim saznao da mu je cijela obitelj prodana u ropstvo, i da se ne zna gdje su odvedeni. Izložba o pobunjenim robovima s Amistada zatvara se u ožujku sljedeće godine, nakon što je deset godina bila postavljena u Povijesnom muzeju Hartforda.

XS
SM
MD
LG