Linkovi

Nogometna liga izbjeglica iz ratom razorenih zemalja


Dječaci koji igraju nogomet na jednom igralištu u Baltimoreu mogli bi biti iz bilo kojeg grada Amerike, no ove tinejdžere povezuje nešto drugo - svi su izbjeglice iz ratom razorenih zemalja.

Na nogometnom igralištu pored jedne prometne ulice u sjeveroistočnom dijelu Baltimorea, u tijeku je nogomento natjecanje. Natječu se četiri ekipe dječaka tinejdžerske dobi – Iračani, Burmanci, Turci te dječaci čiji su roditelji došli iz azijske države Butan.

Sedamnaestogodišnji Marwan Salehigra u obrani Tigrova, iračke momčadi. Došao je iz Iraka prije devet mjeseci. "Tamo je rat. Ne može se igrati nogomet. Ovdje ga mogu igrati. Tamo se ne može živjeti. Nema posla. Ne možemo ići u školu, ne možemo se ničim baviti. Jer, vlada rat, pucnjava, posvuda je oružje, posvuda su bande, vojska... Ovdje nam je bolje i tu smo sigurniji. Možemo ići u školu. Možemo raditi što nas je volja. Ovdje imamo budućnost".

Lako je pogoditi otkuda dolaze djeca u bijelim dresovima, jer na prednjoj strani je naziv tima – Burmanci. Okupili su se oko Donalda Cin, svog 18-godišnjeg trenera. Donald je u Sjedinjene Države došao prije nekoliko godina iz Burme. "Tada sam bio još dosta mlad. Moji su roditelji puno toga prošli, jer su bili protiv vlasti. Prvo je stigao moj otac, a onda ostatak obitelji. Nakon što završim srednju školu, ući ću na fakultet. A nakon toga ću se možda vratiti u moju zemlju, tko zna?"

Dok irački i burmanski timovi igraju, Ravil Khramanov sjedi postrani, razgovara sa svojim suigračima i čeka da uđe u igru. Ravil je turkmenskog podrijetla a potječe iz jugozapadne Gruzije. Svijetle puti i kose, i širokog osmjeha, ovaj 11-ogodišnjak ponosno nosi svoj crveni dres. U Ameriku je došao kad mu je bilo sedam godina i kaže da je tada doživio kulturološki šok. "Sve mi je bilo drugačije, a nisam tada ni znao engleski. A sve sam morao učiti na engleskom: društvene predmete, matematiku, čitanje…nogomet igram svaki dan".

Ovaj nogometni turnir sponzorirao je Međunarodno povjerenstvo za izbjeglice. FikremariamWorku rukovodi programom ove organizacije u Baltimoreu. Posao mu je organizirati smještaj izbjeglica.On je u Sjedinjene Države došao 2003. godine iz Etiopije. Kaže da dečki okupljeni oko nogometa puno profitiraju iz ovog iskustva. "To će ih zbližiti, razviti duh zajedništva, i pomoći im da vode zdrav život. Pomoći će u razvoju vlastitog identiteta te u upoznavanju s lokalnom zajednicom. Želimo da se što više i bolje integriraju u američko društvo".

A sve je to i zabavno, kaže jedan 16-ogodišnji nogometaš iračkih Tigrova. Donald Cin, trener burmanskog tima, kaže da je nogometni turnir naziva Peace Cup - Kup mira, izvrsna ideja. Stvara se jedinstvo ne samo unutar ekipa, već i između različitih zemalja. Pobjednik prvog Kupa mira je upravo burmanski, Donaldov tim. A sada se planira osnivanje trajne nogometne lige izbjegličkih timova – Peace Leage, odnosno Lige mira, u Baltimoreu.

XS
SM
MD
LG