Linkovi

Pentagon od sada na Facebooku i Tweeteru


Američko Ministarstvo obrane nedavno se 'otisnulo' na Facebook i Tweeter. U Pentagonu, vojni časnici zaduženi za odnose s javnošću – ali i oni drugi – sve češće blogiraju i 'postiraju'.

Prije samo nekoliko godina, novost je bila elektronska pošta – doimala se kao uzbudljiv, gotovo futuristički način komunikacije. Danas je e-mail već zastario, najviše zbog toga što takva komunikacija uključuje samo dvije osobe. Novi način komuniciranja - društveno Internet umrežavanje - uključuje potencijalno veliku publiku koja želi ući u dijalog.

Geoff Livingston, stručnjak za ove medije i autor knjige "Sadašnjost je prošlost,“ kaže da su Facebook, MySpace i Tweeter 'izazov i šansa' za bilo koju veliku organizaciju koja želi komunicirati s javnošću. Premda je društveno umrežavanje putem Interneta u velikoj mjeri domena mladih, spremno ga je prihvatio i 62-godišnji zapovjednik Združenog stožera američke vojske, admiral Mike Mullen:

"Za ljude na čelnim položajima, barem za mene osobno, stvarno je važno biti umrežen na taj način. Twitiranje i blogiranje mi sigurno neće biti tako lako kao što je to mladima, ali mislim da je taj način komunikacije vrlo važan, bilo da je riječ o administrativnim ili informacijama isključivo vojne prirode."

Američki ministar obrane Robert Gates kaže da je admiral Mullen tehnološki više 'verziran' od njega, ali napominje da i on uči. Gates kaže da želi koristiti društvene medije kako bi došao u izravnu vezu s mladim ljudima, posebice s oko dva milijuna pripadnika američkih oružanih snaga – čija je prosječna starost oko 22 godine:

"Kako najbolje komunicirati s njima? Da čujemo što oni misle o tome kako mi obavljamo svoj posao. Isto tako, to će pomoći i u strateškoj komunikaciji s ljudima širom svijeta, kojima se također nastojimo približiti."

Glavni čovjek u Pentagonu za Twitter, Facebook i blog je Price Floyd, šef odjela za odnose s javnošću.

"Nastojimo ne odašiljati istu poruku putem drugačijeg medija. Vrsta komunikacije i sadržaj dijaloga su bitno drugačiji. Saznanje o tome što je ljudima u takvoj komunikaciji važno bi nas moglo iznenaditi. No su svemu tome, najvažniji je upravo dijalog," kaže Price Floyd.

Nedavno su Pentagonove Internet stranice www.defense.gov upotpunjene poveznicama na Facebook, Twitter, Flickr i druge društvene sajtove. Prati ih poziv da se ministru Robertu Gatesu postave pitanja, a od posjetitelja se traži da sami rangiraju najvažnije američke vojne prioritete.

Ova se web stranica prvenstveno obraća vojnicima, njihovim obiteljima ali i široj javnosti. Na Internetu je naravno i međunarodna publika. Price Floyd priznaje da je ovo za vojne časnike novo iskustvo, jer su – kako kaže - navikli na slanje poruka u širu javnost, ali ne na i njihovo primanje. Prepuštanje dijela kontrole nad porukom bilo kome tko posjećuje web stranice Pentagona je za njih novo iskustvo. No, stručnjak za društvene medije Geoff Livingston kaže da je to točno ono što moraju činiti – ako žele koristiti Twitter i Facebook:

"Ministarstvo obrane mora omogućiti umrežavanje, omogućiti ljudima da uđu u dijalog, debatiraju. Moraju biti spremni odgovoriti na pitanja, ako je to potrebno."

Price Floyd, direktor Pentagonova ureda za odnose s javnošću to razumije. Koristeći analogiju iz vojske, on kaže da 'ministarstvo obrane nije htjelo prepustiti bojno polje novih društvenih medija protivniku'. Ovako, dijalog o vojnoj problematici se odvija novim putem, a u njemu sudjelujemo i mi – kaže Price Floyd.

XS
SM
MD
LG