Linkovi

Poboljšanje odnosa SAD i Egipta


Predsjednik Egipta Hosni Mubarak posjetio je Washington niti tri mjeseca nakon govora predsjednika Obame u Kairu, u kojem se obratio stanovnicima islamskih zemalja. Oba su posjeta znaci da se napetosti u odnosima Amerike i Egipta smiruju, nakon osam godina administracije predsjednika Georgea Busha.

Naglaskom na demokratskim reformama i ljudskim pravima, predsjednik je Bush na Egipat izvršio snažan pritisak, što se Mubaraku nije sviđalo – kaže Edward Walker, bivši zamjenik američke državne tajnice, koji je u američkoj diplomaciji bio odgovoran za odnose sa zemljama Srednjeg istoka.

"Mubarakov posjet Washingtonu je znak da Kairo želi obnovu odnosa. Također, posjet pokazuje da Mubarak ima povjerenja u Obamu. To je i zbog Obaminog govora u Kairu, ali i zbog svijesti koja prevladava u Kairu da se nešto mora učiniti na rješavanju palestinskog problema. Također, svjesni su da se nešto mora učiniti u vezi s Iranom. Mubarak je utjecajan na oba ova područja, kao i Obama. Zbog toga, Mubarakov posjet Washingtonu došao je u pravo vrijeme."

Edward Walker je tijekom prošlog desetljeća bio američki veleposlanik i u Izraelu i u Egiptu. On kaže da Hosni Mubarak ima mnogo iskustva s američkim predsjednicima.

"On je predsjednik već 28 godina. Imao je posla sa svim američkim predsjednicima u tom razdoblju. U ovom trenutku postoji uvjerenje da su američki i egipatski interesi bliži nego što je to bio slučaj prije recimo četiri ili osam godina. Zato su i jače nade da će Washington i Kairo bolje surađivati na palestinskom pitanju kao i na drugim područjima."

Činjenica da je Mubarak na vlasti već 28 godina - u državi koja nije demokracija - budi zabrinutost u vezi njegova nasljednika. Predsjednik je nije izričito rekao hoće li se kandidirati na izborima 2011, ali mnogi u to sumnjaju s obzirom da bi tada imao skoro 90 godina. Kao glavni kandidati za nasljednika spominju se šef egipatskih obavještajnih službi i Mubarakov sin.

Said Sadek, politolog koji predaje na Američkom sveučilištu u Kairu, kaže da ga najviše brine nestabilnost nakon Mubaraka te stvaranje političkog vakuuma koji bi mogli iskoristiti ekstremisti.

"Kako bi se mogla zagarantirati glatka tranzicija političke moći u Egiptu, a da na vlast ne dođu najekstremnije snage? Zamislite recimo da na vlast dođe sada zabranjeno Muslimansko bratstvo, koje bi stupilo u savez s Hamasom u Gazi, Hezbollahom u Libanonu i Ahmedinedžadom u Teheranu? S jednom takvom konstelacijom snaga, američka bi strategija u ovoj regiji vrlo brzo doživjela kolaps."

Washington na Srednjem istoku zato nema mnogo vremena. Predsjednik Barack Obama je svojim naglaskom na Srednji istok u regiji pobudio nade da bi se uskoro mogao postići sveobuhvatni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca te okolnih arapskih zemalja.

O tome je u Washingtonu nedavno govorio Abdel Moneim Said Aly, direktor Centra za politička i strateška istraživanja Al Ahram u Kairu.

"Sada je pravi trenutak, nazvao bih ga 'Obamin trenutak'. Svaki je njegov prethodnik, u prvim mjesecima mandata izbjegavao izjašnjavati se o arapsko-izraelskom sukobu. Obama međutim želi ući u korijen problema i privesti ga kraju, u jednom razumnom vremenu."

Međutim, Edward Walker, bivši visoki dužnik američke diplomacije i stručnjak za Srednji istok, ne očekuje brze pomake.

"Izraelski tisak piše da Mubarak želi da Sjedinjene Države iznesu svoj plan u cijelosti. Mislim da je za to prerano. Ako Washington to i učini, plan bi bio obnovljena verzija mirovnog plana predsjednika Billa Clintona, od prije desetak godina. Zato ja, nakon Mubarakovog posjeta Washingtonu, ne očekujem neke velike objave u vezi američkih mirovnih inicijativa."

Edward Walker kaže da je Barack Obama diskretniji od Georgea Busha kada je u pitanju vršenje pritiska na Egipat da započne demokratske reforme. On nije javan u tome, možda je to spomenuo za vrijeme sastanka s Mubarakom – kaže Walker.

XS
SM
MD
LG