Linkovi

Europska unija oštro kritizira Iran zbog suđenja sudionicima političkih prosvjeda


U Iranu je počelo drugo po redu suđenje desetinama sudionika prošlomjesečnih prosvjeda, zbog – kako tvrdi oporba – lažiranih predsjedničkih izbora.

Suđenje prate oštre kritike iz niza zapadnih zemalja.

Među optuženima je i jedna francuska državljanka te nekoliko zaposlenika francuskog i britanskog veleposlanstva u Teheranu, inače iranskih državljana.

Europska unija kao i Francuska oštro su kritizirale optužnicu protiv Clotilde Reiss koja je u Teheranu predavala francuski jezik, kao i dva namještenika zapadnih veleposlanstava.

Švedska diplomacija, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, priopćila je da je suđenje upereno ne samo protiv Francuske i Britanije nego protiv cijele Unije koja ima 27 članica.

Unija traži trenutačno oslobađanje svih uhićenih.

Francuska diplomacija tvrdi da su optužbe za navodnu špijunažu u potpunosti neutemeljene. Slično je priopćenje izdao i britanski Foreign Office, u vezi optuženog Iranca koji je radio za britansko veleposlanstvo, a također je optužen za špijunažu.

Francuskinja Clotilde Reiss optužena je za prikupljanje informacija o političkim prosvjedima, njihovo fotografiranje i slanje fotografija u inozemstvo. Iranski mediji tvrde da je Francuskinja priznala da je 'pogriješila'.

Među optuženima je i iranski državljanin koji je dopisnik američkog tjednika Neewsweek iz Teherana.

Prije tjedan dana održano je slično masovno suđenje, protiv više od stotinu građana koji su optuženi za organizaciju i sudjelovanje u političkim prosvjedima te pokušaj svrgavanja vlade.

Prošli mjesec u Iranu je uhićeno na tisuće ljudi, pristaša reformi koji su izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv izbora za koje mnogi tvrde da su bili namješteni.

Umjerena struja u Iranu, kao i političari koji zastupaju reformsku liniju, kritizirali su održavanje 'masovnih suđenja'. Organizacije koje prate situaciju s ljudskim pravima u Iranu tvrde da su priznanja optuženih rezultat mučenja u istražnom zatvoru.

XS
SM
MD
LG