Linkovi

U SAD-u i dobrotvorne organizacije pogođene krizom


Ekonomska je kriza pogodila i američke dobrotvorne organizacije. One su posljednjih godina, godišnje, dobivale od građana, firmi i drugih organizacija - oko 300 milijardi dolara donacija. Sada, donacija je osjetno manje. S druge strane, dobrotvorne organizacije, upravo zbog krize, danas imaju više posla.

Terapeutkinja Michelle McGaughy pomaže dvogodišnjem Patricku Prince-u u učenju novih riječi. Patrick jednom tjedno dolazi na govornu terapiju u ne-profitnu organizaciju Special Kids, koja je povezana s lokalnim crkvama u mjestu Murfreesboro u saveznoj državi Tennessee. Uz govornu, ova organizacija nudi i tjelesnu te obrazovnu terapiju kao i vrtić za djecu koja imaju kronične zdravstvene probleme. Direktor organizacije Special Kids - Chris Truelove - kaže da je zbog ekonomske krize interes za njezinim uslugama danas veći:

„Prošle godine imali smo 24 posto više klijenata. Ove godine, više ih je za dodatnih pet posto.Očito je da je interes sve veći.“

Programe ove organizacije za većinu djece plaća savezna država Tennessee, iz svog proračuna koji financira zdravstveno osiguranje za djecu iz siromašnih obitelji. Međutim, državne vlasti plaćaju mnogo manje nego što je tržišna vrijednost pojedinih programa.Profesionalni terapeuti, koji imaju vlastite organizacije, zato, u pravilu, ne primaju djecu za koju troškove snosi državno zdravstveno osiguranje.

„Malo je onih koji će primiti te klijente, za koje državno zdravstveno osiguranje plaća manje premije. Zbog toga, naša je misija – kao ne-profitne ustanove povezana s vjerskim zajednicama – prihvatiti svako dijete, bez obzira na novac ili sposobnost obitelji da plati,“ kaže Chris Truelove.

Klijenti organizacije Special Kids plaćaju u pravilu polovicu realne cijene usluga. Drugu polovicu namire lokalne crkve, putem donacija građana i firmi.No, zbog recesije, i tih je donacija danas manje – kaže Lawrence Lavine, direktor Centra za upravljanje ne-profitnim sektorom, iz Nashvillea, te dodaje:

„Donacija je manje, otprilike za četvrtinu odnosno trećinu. Situacija u samom Nashvilleu i središnjim područjima Tennesseeja je nešto bolja nego u zemlji općenito, jer je recesija ovdje nešto kasnije stigla, a i nije tako ozbiljna kao u nekim drugim krajevima.“

Recesija, osim toga, različito pogađa različite dijelove ne-profitnog sektora.Organizacije koje siromašnima daju besplatnu hranu, liječničke usluge i krov nad glavom razmjerno su o dobrom položaju, jer im donacije nisu osjetno opale.Na primjer, organizacija Special Kids 2008. godine primila je na ime privatnih donacija oko deset posto manje novca nego prethodne godine.Ove godine, donacija je manje za oko pet posto.Darovanog novca je manje, ali pad nije tako dramatičan. U mnogo goroj situaciji su razne kulturne ustanove, poput muzeja, galerija i koncertnih dvorana, koje također ovise o privatnim donacijama. Jedna od njih je Omladinski komorni orkestar mjesta Murfreesboro u Tennesseeju.

Direktor ovog ansambla Danny Jones kaže da su donacije ove godine manje za oko 40 posto. Zbog toga će vjerojatno gospodin Jones zatvoriti ured u kojem je do sada radio te poslove voditi iz vlastitog doma. No, ako situacija postane još gora, morat će se početi otkazivati nastupi. Posljedica te mjere bit će manje fakultetskih stipendija za članove orkestra. Od 700 ne-profitnih dobrotvornih i kulturnih organizacija i ustanova u području Nashvillea samo je 12 posto njih moralo potpuno prekinuti aktivnosti, zbog ekonomske krize. Ne-profitnom sektoru stručnjaci savjetuju da se pripreme za nove realnosti – slabiju ekonomiju i manje donacija.

XS
SM
MD
LG