Linkovi

Od novog glavnog tajnika NATO-a očekuju se neke promjene, ali i prevladavanje podjela u savezu


Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, nakon pet i pol godina, odlazi s čelnog položaja ove organizacije. Gospodin de Hoop Scheffer je rekao da njegov nasljednik, bivši danski premijer Anders Fogh Rasmussen preuzima savez koji će trebati prilagoditi tekućim izazovima kako bi zadržao utjecajan položaj u 21. stoljeću.

Afganistan: 60 tisuća vojnika iz 15 zemalja i možda najveći izazov za NATO savez. Glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer ističe da NATO mora ostati i boriti se u toj zemlji:

"Ako sada odemo, Afganistan će pasti u ruke talibana, što će imajuti razarajuće učinke po tamošnji narod, osobito po žene. Pakistan će snositi posljedice, sa svim onim što to podrazumijeva po međunarodnu sigurnost."

Kritičari kažu da je misija NATO-a u Afganistanu pokazala određene probleme u savezu – nedovoljno političke volje među zemljama članicama, lošu logističku koordinaciju i nepostojanje usklađene zapovjedne strukture. Teškoće NATO saveza u Afganistanu nisu samo vojne prirode, već i diplomatske i praktične. Razrušena nakon desetljeća rata, zemlja se mora iznova izgraditi.

"Pravi uspjeh u Afganistanu zahtijeva ponovnu izgradnju i obnovu zemlje – ono što NATO može pružiti, ali što drugi moraju dobaviti. Ako se ti drugi ne uključe, NATO neće moći uspjeti u svom cilju. Jednostavno rečeno: uspjeh NATO-a sve više ovisi o faktorima izvan njegove kontrole," rekao je Jaap de Hoop Scheffer.

Jaap de Hoop Scheffer predaje kormilo NATO saveza bivšem premijeru Danske, Andersu Foghu Rasmussenu.

"Vrlo se radujem nastavljanju dobro obavljenog posla od strane glavnog tajnika Scheffera te reorganizaciji NATO saveza kako bi se nosio s izazovima 21.-og stoljeća," rekao je Anders Fogh Rasmussen.

Ti novi izazovi znače da se Sjevernoatlanski savez mora redefinirati, kaže analitičar NATO-a Alastair Cameron iz Instituta Royal United Services u Londonu. On smatra da će NATO vjerojatno stvoriti funkcije u područjima za koja do sada nije bio odgovoran, poput energetske sigurnosti, zaštite kibernetskog prostora i drugih. Postavlja se i pitanje daljnjeg širenja saveza. On već ima 28 zamalja članica. Željele bi im se pridružiti Gruzija i Ukrajina.

Gruzija za sada ima podršku Sjedinjenih Država, što je pojačalo napetost u NATO-vom odnosu s Rusijom i predstavlja još jedan izazov s kojim će se sučeliti nadolazeći glavni tajnik Rasmussen. Očekuje se da će jedan od prvih koraka koje će on poduzeti biti formiranje strateškog koncepta NATO saveza – ono na čemu taj savez počiva. Neke zemlje smatraju da bi Član 5 – kolektivna samoobrana – trebao ostati glavnim fokusom saveza. No, ne misle sve članice jednako.

"Ako NATO želi ostati utjecajna sila u svijetu, mora riješiti podjele unutar samog saveza. Mislim da europske zemlje među sobom imaju različite poglede o smislu i ulozi ovog saveza," kaže Alastair Cameron.

Nema sumnje da je najočitiji izazov za NATO - Afganistan. Ishod sukoba u toj zemlji pomoći će oblikovati budućnost NATO saveza, odnosno način na koji se najstariji savez na svijetu planira razviti u 21. stoljeću.

XS
SM
MD
LG