Linkovi

Rusija dopustila SAD korištenje njezinog zračnog prostora za opskrbu misije u Afganistanu


Rusija je nedavno pristala na suradnju sa Sjedinjenim Državama a u vezi s misijom u Afganistanu. O sporazumu koji regulira tu suradnju, potpisanom na nedavnom summitu u Moskvi, prilog je pripremio Andre de Nesnera.

Sporazum dopušta američkoj vojsci da zračnim putem, preko ruskog državnog teritorija, opskrbljuje misiju NATO saveza u Afganistanu. Prema Bijeloj kući, sporazum koji su u Moskvi nedavno potpisali predsjednici Obama i Medvjedev predviđa oko četiri i pol letova godišnje. Time će Sjedinjene Države uštedjeti oko 133 milijuna dolara – na ime manjih troškova goriva, održavanja opreme i drugih transportnih izdataka. Uz to, Rusija je pristala za američko zrakoplovstvo u ovom misiji ukinuti sve pristojbe koje bi inače naplaćivala u vezi s prelijetanjem njezinog teritorija.

Predsjednik Barack Obama je prilikom tiskovne konferencije s ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedovim u Moskvi 6. srpnja, izjavio i ovo: "Ovaj sporazum predstavlja značajan ruski doprinos našim međunarodnim naporima. Njime će Sjedinjene Države uštedjeti vrijeme i sredstva, u opskrbljivanju naših snaga."

Do sada je Rusija dopuštala jedino prelete američkih zrakoplova koji su misiju u Afganistanu opskrbljivali s ne-vojnim sredstvima odnosno opremom. Daryll Kimball - iz privatne znanstvene ustanove koja se zove Arms Control Assoaciation - kaže da je ovaj sporazum vrlo važan: "Ovo je vrlo važan događaj, ako poznajete povijest američko-ruskih odnosa. Za Sjedinjene Države, sporazum je važan zbog toga što one moraju u Afganistan poslati više vojnika i više opreme. Ako pogledate na zemljovid, uvjerit ćete se da je to znatno lakše učiniti ako možete letjeti iznad Rusije. Prema tome, ovim dokumentom, Rusija signalizira da želi pomoći američkim naporima u Afganistanu. Moskva shvaća da su talibani prijetnja i Sjedinjenim Državama i Rusiji. Potpisivanje sporazuma je važan potez Rusije i mislim da do toga ne bi moglo doći prije recimo godinu dana."

I Marshall Goldman sa sveučilišta Harvard smatra da je sporazum vrlo važan, no u njemu vidi i ruski interes: "U ruskom je interesu da je Amerika prisutna u Afganistanu, jer ako se Amerikanci ne obračunaju s talibanima, Rusi će to morati učiniti. Prema tome, sporazum ne pomaže samo nama, Rusi njima kažu da žele uspjeh misije u Afganistanu. Jer na kraju krajeva, Rusima je draže da su u Afganistanu Amerikanci nego talibani."

Sporazum kojim Moskva dopušta prelijetanje američkim vojnim zrakoplovima potpisan je ubrzo nakon što je Kirgistan odlučio produžiti američki najam jedne zračne baze u toj srednjeazijskoj zemlji, koja je posljednjih osam godina bila od ključne važnosti za misiju NATO saveza i Sjedinjenih Država u Afganistanu. U njoj se nalaze avioni-cisterne američkog ratnog zrakoplovstva koji godišnje, tijekom leta, napajaju oko 11 tisuća američkih i savezničkih zrakoplova koji su, na ovaj ili onaj način dio misije u Afganistanu. Kroz bazu u Kirgistanu prošlo je u posljednjih osam godina oko 170 tisuća američkih vojnika te više od 5 tisuća tona tereta. Vlada Kirgistana je prošli mjesec – nakon kraćeg odbijanja produženja američkog najma – povisila godišnju cijenu boravka američkih snaga u bazi Manas. Sjedinjene Države od sada će plaćati korištenje baze 60 milijuna dolara godišnje – prije su to plaćale tri puta manje, 17.5 milijuna.

Bivši visoki dužnosnik američke diplomacije David Kramer smatra da su oba događaja – i nastavak korištenja baze u Kirgistanu a i američko-ruski sporazum – vrlo važni: "Bez obzira na to, svjedoci smo shizofreničnog odnosa ruskih dužnosnika. S jedne strane, oni su svjesni da je stabilizacija stanja u Afganistanu i u njihovom interesu. No, s druge, oni žele da nas potisnu iz te regije. Moraju se odlučiti što im je važnije. U ovom trenutku, čini se prevagnulo je mišljenje da treba surađivati."

Mnogi američki analitičari smatraju rusku pomoć Sjedinjenim Državama u njezinoj misiji u Afganistanu odgovorom Moskve na želju predsjednika Obame da se odnosi dvije zemlje 'vrate na polaznu točku', od prije osam godina.

XS
SM
MD
LG