Linkovi

Glavni cilj posjeta predsjednika Obame Moskvi: sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja


Američki predsjednik Barack Obama priprema se za još jednu međunarodnu turneju. U nedjelju navečer odlazi na summit o kontroli strateškog naoružanja u Moskvi, potom na godišnji sastanak zemalja G-8 u Italiji, a nakon toga u - tvrde stručnjaci - vrlo značajan i emocionalan posjet Gani.

Predsjednik Obama u Moskvi želi započeti obnavljanje američko-ruskih odnosa koji su posljednjih godina pogoršani, između ostalim, neslaganjima oko situacije u Gruziji i širenjem NATO saveza. Osim s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim, Barack Obama sastat će se i s premijerom Vladimirom Putinom. Njihov primarni cilj: započeti pregovore o novom Sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja. Taj bi sporazum trebao zamijeniti tekući, koji ističe krajem godine.

Američki je predsjednik istaknuo kako je važno da se sastane s oba ruska državnika, jer, kako je rekao, premijer Putin još uvijek ima veliku moć u Rusiji. U intervjuu za novinsku agenciju Associated Press, predsjednik Obama je izjavio da je ruski predsjednik Medvjedev, čini se, svjestan da je pristup američko-ruskim odnosima sa stajališta Hladnog rata zastario, no dodao je da ne može tvrditi isto i za Vladimira Putina:

"Premijer Putin još uvijek ima veliki utjecaj u Rusiji. Mislim da je važno da on razumije da je pristup američko-ruskim odnosima u stilu Hladnog rata zastario," rekao je predsjednik Obama.

Andrew Kuchins stručnjak je za Rusiju i Euroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. On se slaže da je vrlo važno da predsjednik Obama provede što više vremena s Vladimirom Putinom: "Najvažniji dio njegovog puta u Moskvu bit će razgovori s Vladimirom Putinom – po meni, jednostavno zbog toga što je on daleko najvažniji i najmoćniji čovjek u Rusiji."

No, predsjednik Obama u Moskvi se planira obratiti i ruskim građanima - svojim govorom i nizom razgovora s predstavnicima građanskih društava te političkom oporbom.

Denis McDonough zamjenik je savjetnika za nacionalnu sigurnost i strateške komunikacije u Bijeloj kući. On kaže da će američki predsjednik na ovoj svojoj turneji održati dva govora – jedan u Rusiji i jedan u Gani. Oni su, kaže on, dio serije od četiri govora koja je otpočela s govorom u travnju o širenju naoružanja te onim upućenim muslimanskom svijetu prošlog mjeseca: "U Moskvi, to će biti govor o američko-ruskim odnosima i o tome kako bi velike sile trebale gledati na ovo novo stoljeće. A govor u Gani, naravno, bit će proglas o demokratskim i razvojnim ciljevima u odnosu ne samo na Ganu i na Zapadnu Afriku, i Afriku kao cjelinu, već i u odnosu na sve zemlje u razvoju."

Posjeti Moskvi i Accri bit će bočni stupovi drugom krugu važnih multilateralnih sastanaka na vrhu. To je summit zemalja skupine G-8, kojem je ovoga puta domaćin talijanski gradić Laquila, nedavno pogođen potresom. Ovaj će summit imati ambiciozan raspored, unutar kojeg će sudjelovati i čelnici velikih ekonomija izvan skupine G-8, poput Kine, te nekoliko predstavnika iz afričkih zemalja.

Dužnosnici Bijele kuće izjavili su da je Gana savršena destinacija za posjet američkog predsjednika nakon summita G-8, rekavši da je ta zemlja sjajan primjer dobre i stabilne vlade na afričkom kontinentu. To potvrđuje i Michelle Gavin, čelna savjetnica u Bijeloj kuće za Afriku: "Gana je uistinu zadivljujući primjer mjesta gdje upravljanje državom jača, a demokracija napreduje."

Posjet Gani završit će u vrlo emotivnom tonu: prvi crnački predsjednik Sjedinjenih Država posjetit će staru tvrđavu robova, Cape Coast Castle. To je jedna od brojnih tvrđava duž obale Gane, gdje su bezbrojni Afrikanci proveli tjedne i tjedne natrpani u tamnice prije nego što su u čoporima bili odvoženi kroz vrata bez povratka, i bačeni na brodove kojima su napustili Afriku, te tako nasilno zamijenili svoju slobodu životom u ropstvu.

XS
SM
MD
LG