Linkovi

Od djetlića do Rogera Daltreya - posjet Nacionalnom arhivu zvučnih zapisa


Što to album prvijenac grupe The Who ima zajedničko s glasanjem bijelog djetlića i snimkom izvorne postave mjuzikla West Side Story? Kako saznajemo od Douga Levinea, oni su samo neki od 25 novih dodataka u Nacionalni arhiv zvučnih zapisa.

Gitaristu Peteu Townsendu bilo je samo 19 godina kad je bend u kojem je svirao s pjevačem Rogerom Daltryjem, bas gitaristom Johnom Entwistleom i bubnjarom Keitom Moonom započeo svoj uspon prema statusu slavnih u rock-and-rollu pjesmom “My Generation.” Nju je Townsend skladao za njhov prvi album, izdan pod istoimenim naslovom u rodnoj im Engleskoj 1965. godine, te pod naslovom “The Who Sings My Generation” četiri mjeseca kasnije.

Ovogodišnji dodaci Nacionalnom arhivu zvučnih zapisa, koje je odabrao ravnatelj Kongresne knjižnice, predstavljaju široki spektar glazbenih stilova – od prvih taktova grupe The Who, do remek-djela blues izvođača Johnija Lee Hookera “Boogie Chillen.”

Gitarist John Lee Hooker rođen je kao najmlađi od jedanaestero djece pored Clarksdalea u Mississippiju. Kad je s 15 godina otišao od kuće, prvo je svirao gitaru u klubu znanom kao kolijevka rock-and-rolla, New Daisy Theatre u Memphisu, država Tennessee. Preselivši se u Detroit u Michiganu 1948. godine, Hooker je radio u tvornici automobila preko dana, a noću bi svirao u blues klubovima. Njegov prvi singl, “Boogie Chillen,” u izdanju diskografske kuće Modern Records, inspiriran je prizorima i zvucima blues i jazz klubova iz samog središta zabave u ovom gradu.

Zbirci Nacionalnog arhiva zvučnih zapisa ove je godine dodana i najpopularnija pjesma Ette James, “At Last!,” kao i pjesme country pjevača Georgea Jonesa, operne pjevačice Marian Anderson, zatim bluegrass dueta The Stanley Brothers, jazz trubača Orana “Hot Lips” Pagea, jazz klavijaturistice Mary Lou Williams, pjevačice sambe i glumice Carmen Miranda, vokalnog trija The Andrews Sisters, te rock gitarista Linka Raya. Tu su i dvije snimke klasične folk skladbe “Tom Dooley” – jedna u izvedbi bendžoista Franka Proffitta, a druga The Kingston Trija.

Neglazbeni dodaci obuhvaćaju snimku glasovitog govora Winstona Churchilla “Sinews of Peace” iz 1946. na koledžu Westminster u Fultonu, u državi Missouri, poznat kao ‘Govor o željeznoj zavjesi,’ snimka jedne pjesme pjesnika Dylana Thomasa, komični album “2000 godina s Carlom Reinerom i Melom Brooksom” i napokon snimku glasanja bijelog djetlića, inače ugrožene ptičje vrste.

S ovogodišnjim dodacima, ukupan broj zvučnih zapisa u Nacionalnom arhivu popeo se na 275. Snimke je predlagala javnost te panel glazbenih eksperata i stručnjaka za očuvanje zvuka koji su članovi Upravnog odbora u Nacionalnom arhivu zvučnih zapisa.

XS
SM
MD
LG